Policija: Hrvaški varnostni organi zavrnili vrnitev nekaj več kot 200 beguncev

V brežiškem sprejemnem centru je bilo ob 18. uri 178 tujcev, ki jih policija še obravnava. Nekaj pred 17. uro so sto tujcev z avtobusom odpeljali na nastanitev v center za tujce v Postojni. Hrvaškim varnostnim organom pa so danes najavili vrnitev 201 tujca, ki so nezakonito prestopili državno mejo, a so hrvaški policisti to zavrnili.



V brežiškem sprejemnem centru zmorejo obravnavati približno 400 ljudi, tam pa je prisotna tudi stalna medicinska 
ekipa. Foto: Jure Batagelj
V brežiškem sprejemnem centru zmorejo obravnavati približno 400 ljudi, tam pa je prisotna tudi stalna medicinska ekipa. Foto: Jure Batagelj

BREŽICE > Vodja oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave (PU) Novo mesto Anton Štubljar je v večerni izjavi za medije poudaril, da so vrnitev prebežnikov, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, najavili hrvaškima policijskima postajama v Zaprešiću in Samoboru.

Z obeh so dobili negativen odgovor, kar pomeni, da so hrvaški varnostni organi zavrnili njihov sprejem, ne glede na to, da jih k temu zavezujeta protokol in meddržavni sporazum, je dejal.

Ocenil je, da sodelovanje na regionalni ravni med slovensko in hrvaško policijo ne poteka na takšni ravni, kot bo si želeli na slovenski strani. Na zeleni meji pa se hrvaški organi ne držijo predpisov, ki jim jih nalaga zakon o schengenskih mejah. Slovenski policisti imajo zato veliko več dela, je opozoril.

Sicer pa se slovenska policija na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje ukvarja še z 20 prebežniki, ki bi radi prestopili mejo. Približno 150 tujcev so danes že obravnavali in čakajo na sprejem v brežiškem begunskem sprejemnem centru. Na območju Kalina pa je približno 30 tujcev, ki jim želi policija preprečiti prestop državne meje.

Na območju policijske postaje Brežice so z dodatnim moštvom začeli izvajati dodatne ukrepe za državne meje, uporabljajo tudi nočno termovizijo.

V brežiškem sprejemnem centru zmorejo obravnavati približno 400 ljudi, tam pa je prisotna tudi stalna medicinska ekipa. Sodelovanje med posameznimi službami pa je Štubljar ocenil za dobro.

STA


Najbolj brano