Poleg Nemcova je še več možnih tarč napadov

Ruski dnevnik Nova Gazeta danes poroča, da bi lahko napad na ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova organiziral častnik iz Čečenije po imenu Ruslan, ki naj bi bil ruskim oblastem in obveščevalcem dobro znan. Do oblasti kritičen časnik navaja tudi več drugih možnih tarč napadov.

Borisa Nemcova so konec februarja ustrelili v središču Moskve povsem blizu Kremlja. Foto: Denis Sabadin
Borisa Nemcova so konec februarja ustrelili v središču Moskve povsem blizu Kremlja. Foto: Denis Sabadin

MOSKVA > Organizator umora Borisa Nemcova ni Zaur Dadajev, ampak nek drugi nekdanji visoki vojaški častnik iz Čečenije, piše Nova Gazeta. Časnik navaja le ime Ruslan in pojasnjuje, da je njegov priimek znan tako redakciji kot tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ter številnim ruskim policistom in predstavnikom obveščevalnih služb.

Ruslana, ki je v preteklosti - tako kot Dadajev - deloval v čečenskem posebnem bataljonu Sever, so v ponedeljek zaslišali v Groznem. Časnik piše, da je v preteklih letih deloval za dva strica v Moskvi, ki naj bi bila ”zelo tesna” sodelavca vodje Čečenske republike Ramzana Kadirova.

Nova Gazeta tudi piše, da so poleg Nemcova ogrožene še vsaj tri osebe. Gre za liberalnega odgovornega urednika radijske postaje Eho Moskve Alekseja Venediktova, nekdanjega ruskega tajkuna Mihaila Hodorkovskega ter najverjetneje tudi za liberalno televizijsko novinarko Ksenijo Sobčak.

Časnik ocenjuje, da za vsako od imen na seznamu ni najeta le ena skupina, kot je to običajno pri atentatorjih iz Čečenije, temveč po vsej verjetnosti dve. Vse tarče so vodilni predstavniki ruske civilne družbe in opozicije, skupno pa jim je tudi to, da so v preteklosti kritizirali Kadirova.

Nova Gazeta avtorja današnjega članka ni podpisala, temveč je pod njim podpis ”oddelek za preiskavo”.

Leta 2006 je čečenski napadalec ubil novinarko časnika Ano Politkovsko, ki je pisala o kršitvah človekovih pravic v Čečeniji, tri leta kasneje pa je bila v Groznem ubita še ena sodelavka časnika Natalija Estemirova.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je pisanje časnika označil za absurdno.

STA


Najbolj brano