Poleg Kerryja danes v Kijev še Merklova in Hollande

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande bosta danes obiskala Kijev in nato v petek Moskvo ter tamkajšnjim oblastem predstavila “nov predlog za celovito rešitev” konflikta v Ukrajini, so danes razkrili v Parizu in Berlinu.

Francois Hollande Foto: Wikipedia
Francois Hollande Foto: Wikipedia

PARIZ, BERLIN, KIJEV> V Kijev je medtem že prispel ameriški državni sekretar John Kerry.

“Najti moramo rešitev, ki jo bodo sprejele vse strani. Zato danes letiva v Kijev,” je povsem nepričakovano sporočil Francois Hollande. Kot je spomnil, sprejemanje sankcij proti Rusiji ni uspelo ustaviti nasilja v Ukrajini, zato on in kanclerka prihajata s predlogom “nove rešitve konflikta, temelječi na ozemeljski celovitosti Ukrajine”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V uradu nemške kanclerke so medtem sporočili, da imata voditelja danes na programu pogovore z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, v petek pa srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Tiskovni predstavnik Angele Merkel Steffen Seibert je pojasnil, da gre za krepitev mirovnih prizadevanj, potem ko se je nasilje v minulih dneh znova nevarno zaostrilo.

V ZDA različna mnenja o dobavi orožja Ukrajini

Danes dopoldne je svoj obisk v Kijevu že začel tudi ameriški državni sekretar Kerry. Ukrajinske oblasti si od njegovega obiska obetajo predvsem ameriško orožje za boj proti proruskim separatistom, a tega naj bi jim Kerry vsaj zaenkrat še ne obljubil, napovedujejo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v pogovoru za nemški časnik Die Welt pred obiskom Kerryja od zveze Nato znova zahteval “več pomoči za Ukrajino, vključno z dobavo modernega orožja za zaščito in obrambo pred agresorjem”. Še posebej je to postalo očitno ob najnovejši zaostritvi nasilja na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh in tednih, je poudaril.

A za Zahod dobava orožja ostaja sporno vprašanje in tudi v samih ZDA so mnenja zelo različna. Med drugim ji nasprotuje ameriški podpredsednik Joe Biden, bolj naklonjen pa naj bi ji bil prihodnji obrambni minister ZDA Ashton Carter.

Nemški zunanji minister proti dobavi orožja

Proti dobavi orožja se je danes znova izrekel tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, poroča dpa. Kot je ocenil, se razmere na vzhodu Ukrajine zagotovo ne bi izboljšale, “če bi zdaj v to regijo pripeljali še več orožja”.

Kerry naj bi tako orožja Kijevu za zdaj ne obljubil. Bo pa danes izrazil trdno podporo ZDA Ukrajini in skušal pomagati poiskati rešitev za krizo, ki je v minulih devetih mesecih terjala že skoraj 5400 življenj. Kot poroča AFP, bo napovedal za 16 milijonov dolarjev nove humanitarne pomoči.

Obiski visokih gostov se v Ukrajini vrstijo v času, ko so razmere na vzhodu države posebej napete in potem ko je propadel nov poskus mirovnih pogovorov. Separatisti so napovedali okrepitev ofenzive za prevzem nadzora nad separatističnima regijama Doneck in Lugansk ter splošno mobilizacijo, med katero bodo vpoklicali do 100.000 mož za ofenzivo proti Kijevu.

Poročila o številnih ubitih z vzhoda Ukrajine tako znova prihajajo vsak dan; samo v zadnjih treh tednih naj bi bilo smrtnih žrtev okoli 220. Po današnjih navedbah Kijeva in separatistov je bilo v minulih 24 urah ubitih 14 civilistov in pet vojakov.

STA


Najbolj brano