Pogumni Malijec dobil francosko državljanstvo

Malijec Lassana Bathily, ki je pomagal talcem v judovski trgovini v Parizu med terorističnim napadom pred dvema tednoma, je v torek dobil francosko državljanstvo. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve in premier Manuel Valls sta pohvalila njegov pogum.

Malijec Lassana Bathily, ki je pomagal talcem v judovski trgovini v Parizu med terorističnim napadom pred dvema tednoma, je v torek dobil francosko državljanstvo.  Foto: Twitter
Malijec Lassana Bathily, ki je pomagal talcem v judovski trgovini v Parizu med terorističnim napadom pred dvema tednoma, je v torek dobil francosko državljanstvo.  Foto: Twitter

PARIZ > Manuel Valls je Lassanu Bathilyju na slovesni podelitvi državljanstva zaželel dobrodošlico, Bernard Cazeneuve pa ga je označil kot “simbol islama miru in strpnosti”. Bathily je namreč veren musliman.

24-letni Lassana Bathily, ki živi v Franciji od leta 2006, je za francosko državljanstvo zaprosil julija lani, po njegovem pogumnem dejanju pa so mu ga francoske oblasti podelile po nujnem postopku.

Bathily, ki dela v judovski trgovini v Parizu, kjer je Amedy Coulibaly 9. januarja zajel 23 talcev in od tega štiri ubil, je med napadom skupino kupcev skril v hladilnico v trgovini, jo zaprl in izključil hlajenje. Tja jih je odpeljal, ko je slišal strele in videl ljudi bežati.

Predlagal jim je tudi, da jim bo pomagal zbežati iz trgovine s tovornim dvigalom. Za to se niso odločili, tako da je nato na ta način pobegnil sam in policiji dal podatke o notranjosti trgovine, ki so bili ključnega pomena pri napadu policije, v katerem so napadalca ubili. Da so bili njegovi podatki ključni za uspeh policijske operacije, je poudaril tudi Cazeneuve.

Bathily je ob prejemu potnega lista zanikal, da bi bil junak. “Spregovorilo je moje srce in me vzpodbudilo k delovanju,” je dejal. Vesel je, da je dobil državljanstvo, Francijo pa je označil kot državo človekovih pravic.

Za njegovo pogumno dejanje se mu je dva dni po napadu zahvalil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu.

STA


Najbolj brano