Pogovori sprtih strani v Libiji pod okriljem ZN pred propadom

Mednarodno priznani libijski parlament, ki se je moral iz prestolnice Tripoli preseliti v Tobruk, je danes sporočil, da se za četrtek predvidenih mirovnih pogovorov pod okriljem Združenih narodov njegovi predstavniki ne bodo udeležili. Pogovorom, ki so se komajda dobro začeli, tako že grozi propad.

V libijski oazi Gadames se je  odposlanec ZN Bernardin Leon ločeno pogovarjal s predstavniki rivalskih strani v Libiji. Foto: Wikipedia
V libijski oazi Gadames se je odposlanec ZN Bernardin Leon ločeno pogovarjal s predstavniki rivalskih strani v Libiji. Foto: Wikipedia

TRIPOLI > Rivalske strani, ki se v Libiji spopadajo za oblast, so se v januarju sestale na dveh krogih mirovnih pogovorov. Te so v Ženevi sprožili ZN, a so jih vodilni igralci - predvsem s strani islamistov, ki so v Tripoliju vzpostavili svojo vlado in parlament - bojkotirali.

Pred slabima dvema tednoma je nato odposlancu ZN Bernardinu Leonu vendarle uspelo v isto mesto, če že ne za isto mizo, spraviti tudi glavne akterje rivalskih vlad in parlamentov iz Tripolija in Tobruka.

V libijski oazi Gadames se je Leon ločeno pogovarjal z enimi in drugimi ter pogovore označil kot “pozitivne in konstruktivne”, spominja francoska tiskovna agencija AFP. Ta preboj naj bi nadaljevali ta teden v Maroku, a je to sedaj pod vprašajem.

Iz Tobruka so namreč danes sporočili, da se predstavniki mednarodno priznanih libijskih oblasti pogovorov ne bodo udeležili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za začasen izstop iz pogajanj je glasovala večina poslancev tamkajšnjega parlamenta.

Kot razlog so navedli zadnje napade skrajnih islamistov v Libiji. V petek je bilo v samomorilskem napadu na vzhodu države ubitih več kot 40 ljudi, v nedeljo pa je bila tarča napada rezidenca iranskega veleposlanika v Tripoliju.

Libija je sicer zadnje mesece priča najhujšemu nasilju od strmoglavljenja dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011. Z nafto bogata država ima že nekaj časa dve rivalski vladi in parlamenta, podpirajo pa jih oborožene milice. Zaradi nemirov v Libiji je več držav evakuiralo svoje državljane in diplomatsko osebje.

V kaotični in propadajoči državi se medtem vse bolj krepijo džihadisti, ki so prisegli zvestobo Islamski državi. Ti so nedavno ogorčili svet s posnetkom krutega obglavljenja 21 egiptovskih Koptov in so med drugim prevzeli odgovornost za petkov napad.

Situacijo dodatno zapleta dejstvo, da imajo rivalske struje vsaka svoje podpornike v regiji. Egipt, Združeni arabski emirati in Savdska Arabija naj bi podpirali močno milico generala Halifa Haftarja, ki je povezana z mednarodno priznano vlado, Katar in Turčija pa vplivno koalicijo milic Fadžr Libija ali Libijska zora, povezano z islamističnim parlamentom v Tripoliju.

STA


Najbolj brano