Pogajanja o iranskem jedrskem programu stopajo v kritično fazo

Pogajanja o iranskem jedrskem programu stopajo v kritično fazo, je ob današnjem prihodu na Dunaj povedala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. “Težko bo, vedno je bilo težko, a ne nemogoče. Gre za stvar politične volje,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala novinarjem ob prihodu na kraj pogovorov.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia

DUNAJ > Zunanji ministri Irana ter šesterice velesil - ZDA, Rusije, Velike Britanije, Francije, Kitajske in Nemčije - imajo do torka čas, da dosežejo obširni sporazum, s katerim naj bi končali že dvanajst let trajajoč spor o iranskem jedrskem programu. Po letih napetosti in 20 mesecih pogajanj želijo doseči sporazum, ki bi pomenil zagotovilo, da bo imel Iran izključno civilni jedrski program.

“Če bodo vse strani dokazale politično voljo, nam bo uspelo,” je dejala Federica Mogherini, ki na pogajanjih nastopa v vlogi koordinatorke.

Ameriški državni sekretar John Kerry in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif sta se na Dunaju začela pogovarjati že v soboto. V avstrijsko prestolnico je že prišel tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius, pričakujejo pa še vodji diplomacij Velike Britanije in Nemčije Philipa Hammonda in Franka Walterja Steinmeierja. Po navedbah zahodnih virov, ki jih povzema AFP, naj bi se ministri za skupno mizo sešli popoldne.

Zarif se bo po poročanju tujih tiskovnih agencij nocoj vrnil v Teheran, da bi se tam posvetoval z iranskim vodstvom, v torek pa naj bi se znova vrnil na Dunaj. “Zadeva je zelo, zelo občutljiva in izjemnega pomena za prihodnost države. Zato se mora Zarif tukaj posvetovati,” je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal neimenovani iranski diplomat.

Po ocenah ameriške strani bi lahko tudi prekoračili rok za sklenitev sporazuma. “Glede na določen datum in dejstvo, da imamo še delo, da ministri prihajajo in odhajajo, kar je sicer dobra stvar, strani načrtujejo, da bodo ostale na Dunaju in nadaljevale z neprekinjenim delom tudi po 30. juniju,” je za AFP povedal neimenovani predstavnik ZDA. Obenem je poudaril, da je njihov cilj doseči dogovor na tem krogu pogovorov na Dunaju. “Nihče ne govori o kakšnem dolgoročnem podaljšanju,” je dodal.

Kerry ne načrtuje vrnitve v Washington, a je dnevno v telefonskem stiku z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in mu poroča o stanju pogajanj.

“Smo na kritični stopnji,” pa je povedal zahodni diplomat. “V zadnjih dneh je vedno bolj napeto, kar je bilo pričakovati,” je dodal.

Steinmeier je v pogovoru za nemški časnik Welt opozoril, da bi neuspešnost pogajanj o iranskem jedrskem programu lahko vodila do oborožitvene tekme na Bližnjem vzhodu. “Če ne bo sporazuma, bomo na izgubi vsi,” je dejal, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po njegovih ocenah bi se s tem še povečala mednarodna izolacija Irana in njegova prizadevanja za pridobitev jedrskega orožja. “Na kocki je svetovna varnost,” je menila tudi Mogherinijeva.

STA


Najbolj brano