Pogajanja o Jemnu zaključena brez dogovora

Mirovni pogovori o Jemnu so se včeraj v Ženevi končali brez dogovora, niti o morebitnih novih pogovorih, je sporočil zunanji minister jemenske vlade v izgnanstvu Rijad Jasin.

Jemen se sredi spopadov med Hutiji in vladnimi silami sooča 
z veliko humanitarno krizo. Foto: Wikipedia
Jemen se sredi spopadov med Hutiji in vladnimi silami sooča z veliko humanitarno krizo. Foto: Wikipedia

ŽENEVA > Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Ismail UldŠejk Ahmed, ki je posredoval na pogovorih, sicer upa, da bo že kmalu prišlo do novega kroga pogajanj.

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal minister Rijad Jasin, so se pogovori končali, ker delegacija uporniških Hutijev ni želela napredka. Sicer je tudi sam izrazil pričakovanje, da bo prišlo do novih pogovorov ob posredovanju ZN in mednarodne skupnosti, vendar se še niso dogovorili, kdaj.

Pogovori v Ženevi so potekali od nedelje, glavni cilj posebnega odposlanca ZN, Šejka Ahmeda, pa je bil sklenitev humanitarnega premirja v času ramazana med šiitskimi hutijskimi uporniki, ki jih podpira Iran, in vladnimi silami, ki jih podpira koalicija arabskih držav s Savdsko Arabijo na čelu.

Jemen se sredi spopadov med Hutiji in vladnimi silami, ki so zveste predsedniku v izgnanstvu Abedrabu Mansurju Hadiju, sooča z veliko humanitarno krizo. Na to je včeraj v Ženevi opozoril tudi koordinator humanitarnih operacij ZN Stephen O'Brien.

STA


Najbolj brano