Podnebna konferenca: države v razvoju zahtevajo več denarja

Države v razvoju so na podnebnem vrhu v Parizu od bogatih zahtevale znatno večje financiranje kot 100 milijard dolarjev na leto. 134 članic skupine G77 in Kitajske je v sporočilu zapisalo, da ni mogoče ničesar doseči brez denarja za implementacijo, ki bo državam v razvoju omogočil, da odigrajo svojo vlogo pri podnebnih spremembah.

Države v razvoju so na podnebnem vrhu v Parizu od bogatih 
zahtevale znatno večje financiranje kot 100 milijard dolarjev 
na leto. Foto: Reuters
Države v razvoju so na podnebnem vrhu v Parizu od bogatih zahtevale znatno večje financiranje kot 100 milijard dolarjev na leto. Foto: Reuters

PARIZ > Deljena mnenja glede večjega financiranja držav v razvoju so že dolgo poznana zgodba, hkrati pa kažejo na težave pri doseganju želenega dogovora, ki bi globalno segrevanje zadržal na stopnji do dveh stopinj Celzija nad temperaturami pred industrijskim časom.

“Pariški sporazum mora jasno opredeliti raven finančne podpore, ki jo bodo priskrbele razvite države,” so države v razvoju zapisale v izjavi, objavljeni v sredo zvečer. Opozarjajo, da 100 milijard dolarjev na leto, ki jih po letu 2020 obljublja razviti svet, ni dovolj.

Indija, tretja država na svetu po izpustih ogljika

Indijski predstavnik je pojasnil, da svet od revnih držav ne more pričakovati, da se bodo odrekle poceni in vseprisotnemu premogu na račun svojih ljudi, med katerimi mnogi nimajo niti dostopa do elektrike.

Po njihovem prepričanju morajo države, ki so obogatele zaradi poceni energije, zdaj poskrbeti za finančno pomoč revnim, da bodo lahko posegle po dražji, čisti energiji.

Indija, ki je tretja država na svetu po izpustih ogljika, se je zavezala k zmanjšanju ogljične intenzivnosti - obsega onesnaževanja glede na BDP - za do 35 odstotkov do leta 2030. Vendar pa se za razliko od prvih dveh držav, ZDA in Kitajske, noče zavezati k neto zmanjšanju izpustov. Ob tem je obljubila, da bo do leta 2020 podvojila proizvodnjo premoga.

Ameriški pogajalec: Za podnebje lani namenjenih 62 milijard dolarjev

Po drugi strani je ameriški pogajalec po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril, da je bilo za podnebje lani namenjenih 62 milijard dolarjev: “Smo pri precej visoki številki, tako glede trenutnega stanja kot glede napovedi za prihodnjih nekaj let.”

Dodal je, da se je zaradi razvoja držav povečal tudi bazen donatorjev, a skupina G77 ne pristaja na spremembe glede tega, kdo naj bi dobival in kdo dajal pomoč. “Če se je svet res tako spremenil, se sprašujemo, zakaj po vseh teh desetletjih naše članice ostajajo v razvoju in nimajo glasu pri svetovnih odločitvah in institucijah,” so poudarili v sporočilu.

STA


Najbolj brano