Podkupljivi bivši britanski minister odstopil s čela pomembnega odbora

Nekdanji britanski zunanji minister, sedaj pa poslanec Malcolm Rifkind, ki so ga novinarji ujeli, kako naj bi v zameno za denar ponujal svoj vpliv, je danes obelodanil odstop s položaja predsednika pomembnega parlamentarnega odbora za varnostne in obveščevalne dejavnosti.

Tarča skrivne novinarske preiskave je bil tudi laburist Jack Straw, prav tako nekdanji zunanji minister. Foto: Wikipedia
Tarča skrivne novinarske preiskave je bil tudi laburist Jack Straw, prav tako nekdanji zunanji minister. Foto: Wikipedia

LONDON > Rifkind je odstopil tudi kot poslanec konservativcev, so danes po poročanju BBC sporočili z Downing Streeta. Iz svojih vrst naj bi ga konservativci izključili že v ponedeljek.

Nekdanji zunanji minister, ki ima plemiški naziv sir, se je v past novinarjev dnevnika Telegraph in televizije Channel 4 ujel, ko je svoje storitve v zameno za denar očitno prodajal nekemu zasebnemu podjetju. Novinarji so Rifkinda skrivoma posneli. Tarča skrivne novinarske preiskave je bil tudi laburist Jack Straw, prav tako nekdanji zunanji minister.

Oba sta zanikala vsakršno nepravilno ravnanje. Rifkind je sprva tudi zanikal namige, da bi lahko novinarska razkritja ogrozila njegov položaj na čelu pomembnega parlamentarnega odbora, ki med drugim nadzoruje delo MI5 in MI6.

A davi je objavil izjavo, da kateri je poudaril, da nobena izmed trenutnih kontroverz, s katerimi ga povezujejo, nima zveze z njegovim delom na čelu omenjenega odbora. Kljub temu je svoje kolege obvestil, da s položaja predsednika odbora odstopa, bo pa ostal njegov član, je dodal.

Afera je izbruhnila deset tednov pred parlamentarnimi volitvami na Otoku in utegne vprašanje politične etike postaviti visoko na predvolilno agendo.

STA


Najbolj brano