Podjetje Seaway Yachts pred stečajem

Delavci družbe Seaway Yachts so na sodišče v Murski Soboti vložili predlog za stečaj podjetja. Plač niso prejeli že tri mesece. Proizvodnja plovil zaradi pomanjkanja materiala večinoma stoji. Zagotovil vodstva, da se bodo razmere izboljšale, pa ni. V Tržiču, kjer deluje eno od Seawayevih podjetij, ugibajo, kaj jih čaka.

Delavci, zaposleni v Seawayevi družbi v Tržiču, ne vedo, kakšna usoda jih čaka. Foto: Nace Novak
Delavci, zaposleni v Seawayevi družbi v Tržiču, ne vedo, kakšna usoda jih čaka. Foto: Nace Novak

TRŽIČ > “S tem, da so zaposleni v družbi Seaway Yachts podali predlog za stečaj podjetja, smo seznanjeni. Nimamo pa pojma, kaj to pomeni za nas, saj natančnejše informacije do nas niso prišle. Dejstvo je, da gre za tri družbe v eni skupini, ne vemo pa, kaj nam bo to prineslo,” je novico o tem, da so delavci podjetja Seaway Yachts vložili predlog za stečaj družbe, komentiral eden od zaposlenih v družbi Seaway Technologies s.r.l. s sedežem v italijanskem Tržiču, ki pa ni želel biti imenovan.

Včeraj se je z vložitvijo predloga za stečaj in perečim likvidnostnim stanjem družbe seznanil tudi nadzorni svet družbe Seaway Yacht, ki ocenjuje, da bi to bistveno otežilo proces prestrukturiranja podjetja. To je sicer v sklepni fazi. So se pa nadzorniki, ki jih vodi Zoran Bošković, seznanili tudi z utemeljenimi sumi nezakonitega poslovanja v preteklih letih. Upravi so naložili, naj za zaščito družbe sproži vse potrebne pravne in druge postopke. Predlagali so še takojšen sklic izredne skupščine s predlogi izredne revizije poslovanja od ustanovitve družbe naprej in vložitvijo morebitnih odškodninskih tožb proti odgovornim osebam.

Kot smo poročali minuli teden, so v družbi Seaway Technologies, kjer je zaposlenih 24 ljudi, zadnjo plačo, in sicer tisto za september, prejeli novembra, od takrat dalje pa niti evra več. Družba Seaway Technologies je v 100-odstotni lasti družbe Seaway Design. Ta je kapitalsko prepletena z družbo Seaway Yachts, vse tri pa sestavljajo skupino Seaway, ki ima skupaj približno 15 milijonov evrov dolga.

“Plač za oktober in november, kot nam je bilo obljubljeno minuli teden, še nismo prejeli. V sredo se bomo spet sestali vsi zaposleni, za četrtek pa je napovedana skupščina, na kateri bo padla odločitev o tem, kako naprej,” je še povedal zaposleni v družbi Seaway Technologies.

Po poročanju STA je v zadnjih mesecih v družbi Seaway Yachts delala le manjšina delavcev. Denarja ni bilo, pa tudi pravih obetov, da bi družba do njega lahko prišla, ne. Ker direktor družbe Bogdan Topič zaposlenim tudi na zadnjem, petkovem zboru delavcev ni mogel zagotoviti, da bi lahko v kratkem času našli ustrezno rešitev za preživetje podjetja, so se delavci odločili za vložitev predloga za stečaj in s tem skrajšanje agonije.

Po poročanju Dnevnika naj bi ustanovitelja Seawaya, brata Japec in Jernej Jakopin, ki projektirata barke za šest od desetih največjih proizvajalcev plovil na svetu, od finančnih težav podjetja pa se distancirata, češ da nista menedžerja, že konec lanskega leta ustanovila novo družbo J&J Jakopin, ki se je kmalu preimenovala v J&J Design. Na podlagi tega je mogoče sklepati, da nameravata brata Jakopin še naprej razvijati luksuzna plovila. NACE NOVAK


Najbolj brano