Podemos vse močnejša

Če bi bile parlamentarne volitve v Španiji danes, bi na njih slavila konservativna Ljudska stranka (PP), takoj za njo pa bi se uvrstila levo usmerjena stranka Podemos (Zmoremo), nekakšna sestra grške Sirize. Šele na tretjem mestu bi pristali socialisti (PSOE), kaže javnomnenjska raziskava državnega inštituta CIS.

Stranko vodi 36-letni Pablo Iglesias.
Stranko vodi 36-letni Pablo Iglesias. 

MADRID > Za stranko Podemos, ki je nastala lani iz protestnega gibanja Indignados (Ogorčeni) in tako kot Siriza nasprotuje varčevalni politiki, bi glasovalo 23,9 odstotka španskih volilcev.

Tako bi ostala za sedaj vladajočo PP, saj bi ta prejela 27,3 odstotka glasov, bi pa brez težav premagala sedaj največjo opozicijsko stranko PSOE, ki bi dobila 22,2 odstotka glasov.

Še na volitvah leta 2011 je PP premierja Mariana Rajoya prejela kar 44,6-odstotno podporo, PSOE pa 28,7-odstotno.

Tokratno drugo mesto je za stranko Podemos najboljše doslej, kar se tiče javnomnenjskih raziskav inštituta CIS, medtem ko je v nekaterih drugih anketah že nekaj časa na prvem mestu. Parlamentarne volitve v Španiji bodo konec letošnjega leta.

Stranka, ki jo vodi 36-letni Pablo Iglesias, je sicer minulo soboto v Madridu pripravila zborovanje za spremembe, na katerem se je po navedbah policije zbralo 100.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa celo 300.000.

STA


Najbolj brano