Podaljšanja grškega programa ne bo

Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, tako da se ta žal izteče konec meseca, evroskupina pa bo sedaj brez Grčije razpravljala o posledicah in pripravila vse potrebno za zagotovitev stabilnosti območja evra, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, tako da se ta 
žal izteče konec meseca, evroskupina pa bo sedaj brez Grčije 
razpravljala o posledicah in pripravila vse potrebno za 
zagotovitev stabilnosti območja evra, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.
Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, tako da se ta žal izteče konec meseca, evroskupina pa bo sedaj brez Grčije razpravljala o posledicah in pripravila vse potrebno za zagotovitev stabilnosti območja evra, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. 

BRUSELJ > Po nepričakovani napovedi referenduma o ponudbi upnikov je grški finančni minister Janis Varufakis danes zaprosil za enomesečno podaljšanje sedanjega programa pomoči, kar je evroskupina zavrnila.

Jeroen Dijsselbloem je ponovil, da so bili zelo negativno presenečeni nad koraki grške vlade v petek zvečer: zavrnitvijo ponudbe upnikov in napovedjo referenduma, na katerem naj bi Grki 5. julija odločali o ponudbi upnikov.

“Pred napovedjo referenduma proces za nas ni bil končan, končala ga je grška vlada,” je poudaril šef evroskupine. Pogajanja med institucijami in grškimi predstavniki so v petek še potekala, ko so jih morali Grki zapustiti, nato so Atene ponudbo zavrnile, je pojasnil.

Na vprašanje, kaj bi pomenil “da” ali “ne” na referendumu, je Dijsselbloem odgovoril, da težko pove. Številni ministri so po njegovih besedah danes prav to vprašanje zastavili grškemu kolegu Varufakisu.

Grški finančni minister je zagotovil, da bi referendumski “da” pomenil takojšnje izvajanje dogovorjenega svežnja, vendar pa je problem veliko vprašanje verodostojnosti in zaupanja, sploh z vidika dejstva, da grška vlada ponudbo zavrača, je poudaril Dijsselbloem.

Grški finančni minister Janis Varufakis je po odločitvi evroskupine, da ne podaljša programa pomoči za Grčijo, dejal, da je to “zgodovinski trenutek”. Kolegom v območju evra je očital, da lahko zavrnitev podaljšanja programa pomeni trajno škodo za celotno območje evra. Grška vlada je bila po Varufakisovih besedah absolutno odločena poiskati rešitev.

Če grška vlada tako negativno opisuje sveženj pomoči in pristop upnikov, kako lahko kdo verjame v resno izvajanje zahtevanih ukrepov, tudi če se Grki na referendumu izrečejo za program pomoči, je izpostavil šef evroskupine.

Grške oblasti so pozvale k enomesečnemu podaljšanju programa, kar bi pomenilo en mesec brez finančnih obrokov in brez izvajanja reform; kako naj bi se v tem času grške oblasti soočale z vsemi problemi, ki bi se še občutno zaostrili, je še opozoril.

“Lahkih programov ni,” je poudaril Dijsselbloem. Če grške oblasti tega niso sposobne pojasniti svojemu narodu, potem imajo problem z verodostojnostjo, je bil oster.

Evroskupina je med zasedanjem objavila tudi skupno izjavo, ki so jo podprle vse članice razen Grčije. Bistvo izjave je, kar je povedal Dijsselbloem: obžalujejo, da so Grki končali pogajanja, podaljšanja programa ne bo, odločeni so zagotoviti stabilnost območja evra.

Od 20. februarja, ko je bila sprejeta odločitev o štirimesečnem podaljšanju programa, so potekala intenzivna pogajanja med institucijami in grškimi oblastmi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo pomoč državi v okviru obstoječega programa.

Ob zastojih v pogajanjih in resnosti razmer so institucije predložile celovit predlog na podlagi politike pogojevanja ob uporabi prožnosti v sklopu sedanjega programa. Žal so kljub prizadevanjem na vseh ravneh grške oblasti ta predlog zavrnile in enostransko končale pogajanja, piše v izjavi.

Institucije posojilodajalcev so ponudile sveženj 15,5 milijarde evrov za Grčijo ob podaljšanju programa za pet mesecev in izplačilo prvega obroka 1,8 milijarde evrov, takoj ko bi grški parlament potrdil dogovor o reformah v zameno za pomoč in sprejel prvi niz zakonodajnih ukrepov.

Evroskupina jemlje na znanje napoved referenduma 5. julija, torej po torkovem izteku programa pomoči za Grčijo, ter poudarja, da bodo oblasti v območju evra storile vse potrebno za zagotovitev finančne stabilnosti v območju skupne evropske valute, še piše v izjavi.

STA


Najbolj brano