Pod nadzorom IS celotna Palmira in s tem polovica Sirije

Džihadisti Islamske države so prevzeli nadzor nad celotnim zgodovinskim mestom Palmira v osrednji Siriji, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, ki je že v sredo navedel, da so se vladne sile iz mesta umaknile. Po navedbah observatorija je zdaj pod nadzorom IS polovica ozemlja Sirije.

Palmira Foto: Wikipedia
Palmira Foto: Wikipedia

DAMASK > Zavzetje celotne Palmire so obelodanili tudi džihadisti. IS ima zdaj po podatkih observatorija nadzor nad več kot 95.000 kvadratnimi kilometri Sirije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Borci IS v vseh delih Palmire

Palmira ima strateško pomemben položaj na križišču glavnih prometnic, ki na zahodu vodijo v Damask in Homs, na vzhodu pa v Irak. Njeno zavzetje predstavlja nov hud udarec prizadevanjem za zaustavitev IS, potem ko je v roke teh skrajnežev pred dnevi padlo iraško mesto Ramadi.

Zgodovinsko sirsko mesto, kjer stojijo ostanki mogočnih, več tisoč let starih templjev, je bilo nekdaj postojanka za karavane na svileni cesti. Mednarodna skupnost se boji, da se bodo džihadisti tudi v njem podali na uničevanje zgodovinskih spomenikov, kot so se v Iraku, kjer so opustošili antično asirsko mesto Nimrud in uničevali artefakte v muzeju v Mosulu.

“Borci IS so v vseh delih Tadmurja, tudi blizu arheoloških najdišč,” je danes sporočil vodja observatorija Rami Abdel Rahman, ki je uporabil arabsko ime za Palmiro.

Brez vode, elektrike in zdravstvene oskrbe

Humanitarne razmere v mestu so po njegovih besedah težke. Prekinjena je dobava elektrike, ni več vode in zdravstvene oskrbe. Po navedbah aktivistov iz mesta naj bi bilo v mestu več deset tisoč ljudi, med njimi številni begunci z drugih območij Sirije, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V mesto so džihadisti vdrli peš s severa. Po navedbah observatorija so se režimske sile umaknile s položajev v in okoli mesta, zapustile pa so tudi postojanko vojaških obveščevalcev, vojaško letališče in zapor, ki so ga džihadisti zajeli ponoči.

Observatorij, ki ima na terenu v Siriji široko razvejano mrežo virov, je sporočil, da je od začetka ofenzive IS na Palmiro 13. maja v spopadih umrlo najmanj 462 ljudi, med njimi najmanj 71 civilistov.

Že pet pripadnikov IS bi uničilo Unescovo dediščino v antičnih poslopjih

Del Palmire je tudi na seznamu Unescove kulturne dediščine. Na jugozahodu mesta je muzej s pomembnimi eksponati. Predstavnik sirskih oblasti za kulturno dediščino Mamun Abdulkarim je v sredo povedal, da so več sto kipov in drugih predmetov iz muzeja že umaknili, da pa mnogih, med njimi velike grobnice, niso.

“Če bo le pet pripadnikov IS vstopilo v antična poslopja, bodo uničili vse,” je dodal Abdulkarim in pozval mednarodno skupnost, naj reši mesto.

Direktorica Unesca Irina Bokova je že v sredo izrazila globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozvala k takojšnjemu končanju sovražnosti.

V sporočilu za javnost je opozorila, da spopadi ogrožajo eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Mednarodno skupnost je pozvala, naj stori vse, kar je v njeni moči, za zaščito civilistov in edinstvene kulturne dediščine Palmire.

STA


Najbolj brano