Po zaostritvi zakonodaje na madžarsko-srbski meji malo beguncev

Na Madžarskem je opolnoči začela veljati strožja zakonodaja glede nezakonitih prestopov meje, ki za to predvideva zaporno kazen. Mejo s Srbijo je Madžarska v ponedeljek dokončno zaprla z žično ograjo, zaradi česar se je ponoči le še manjše število beguncev odločilo poskusiti, da po tej doslej najbolj priljubljeni poti pridejo na Zahod.

Na Madžarskem od danes velja nezakonit prestop meje za 
kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do tremi leti zapora. Pet let 
zapora grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo 
povzročili materialno škodo.
Na Madžarskem od danes velja nezakonit prestop meje za kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do tremi leti zapora. Pet let zapora grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo. 

BUDIMPEŠTA > Po zaprtju še zadnjega prostega prehoda meje pri kraju Röszke na madžarsko-srbski meji so bile na območju ponoči po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razmere mirne. Ponoči je le še nekaj sto beguncev želelo iz Srbije mirno vstopiti na Madžarsko. Napotili so jih na bližnji mejni prehod in tam v majhnih skupinah puščali naprej do mejnih uradnikov.

Madžari migrante sistematično vozili na mejo z Avstrijo

Prostovoljci so na območju začeli podirati svoje šotore, tudi policija je zmanjšala obseg svoje prisotnosti, poročanje madžarskih medijev povzema dpa.

Madžarske oblasti so v ponedeljek še pred uveljavitvijo nove zakonodaje na tisoče migrantov, ki so prispeli v državo, sistematično vozile na zahodno mejo, v kraj Hegyeshalom na meji z Avstrijo. To je ponoči potrdil tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs, potem ko so o tem poročali številni mediji in aktivisti.

Na avstrijsko Gradiščansko je v ponedeljek po podatkih policije prispelo nekaj manj kot 20.000 beguncev. Kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, jih je po 18. uri prispelo do 6000, po po polnoči pa še dodatnih 1500.

Za nezakonit prestop meje do tri leta zapora, tihotapci za zapahe 20 let

Na Madžarskem od danes velja nezakonit prestop meje za kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do tremi leti zapora. Pet let zapora grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo. Določilo je namenjeno beguncem, ki bi prerezali žičnato ograjo na meji, da bi lahko vstopili iz Srbije na Madžarsko. Višajo se tudi kazni za tihotapce ljudi, ki se bodo po novem lahko za zapahi znašli za 20 let.

Od danes lahko vlada zaradi množičnih migracij razglasi izredne razmere za obdobje do šestih mesecev. O tem naj bi še danes odločala vlada.

Madžarska zaprla zračni prostor ob meji s Srbijo

Madžarska je poleg tega zaprla svoj zračni prostor na 20-kilometrskem pasu ob meji s Srbijo, na višini 1350 metrov. Kot so v ponedeljek sporočile madžarske oblasti, je ukrep začel veljati že 10. septembra, cilj pa je omogočiti policiji in vojski, da varno koristita zračni prostor za opravljanje svojih nalog, povezanih z upravljanjem migrantske krize.

Predsednik poslanske skupine vladajoče stranke Fidesz Bence Tuzson je pojasnil, da bodo lahko begunci tudi od danes na madžarsko-srbski meji zaprosili za azil. A če bo begunec prišel iz Srbije, ki velja za varno državo, in tam ne bo vložil prošnje za azil, bodo madžarske oblasti njegovo prošnjo zavrnile. Glede oskrbe beguncev je dejal, da gre za nalogo srbskih oblasti, in “v določenih primerih tudi madžarskih oblasti”.

Srbija iz Madžarske vrnjenih beguncev ne bo sprejela

Srbija je v ponedeljek zvečer sporočila, da iz Madžarske vrnjenih beguncev ne bo sprejela. Kot je pojasnil srbski minister za delo Aleksandar Vulin, se bodo lahko begunci, ki ne bodo uspeli prečkati meje z Madžarsko in bodo ostali na nikogaršnji zemlji, vrnili v Srbijo in stanovali v zanje namenjenih centrih. Tistih, ki jih bo Madžarska po prečkanju meje vrnila v Srbijo, pa ne bodo sprejeli.

Državni sekretar na srbskem notranjem ministrstvu Nenad Ivanišević je pred tem dejal, da se bo možnost vračanja nanašala na določeno število migrantov, za veliko večino pa ne, saj da bi jih Madžarska morala vrniti v Grčijo, ki je njihova prva država vstopa v Evropsko unijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

STA


Najbolj brano