Po telefonskem pogovoru pod vprašajem dogovor o beguncih

Ameriški predsednik Donald Trump se je v nedavnem telefonskem pogovoru z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom močno razjezil, v sredini izdaji piše ameriški časnik Washington Post. Po pogovoru je Trump sporočil, da bo preučil ameriško-avstralski dogovor o preselitvi beguncev v ZDA. Turnbull pogovora ne želi komentirati.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON > Donald Trump se je z Malcolmom Turnbullom po pisanju časnika po telefonu pogovarjal prejšnji teden. Pogovor, ki bi moral trajati eno uro, je ameriški predsednik po pisanju časnika, ki se sklicuje na vire v Beli hiši, po 25 minutah jezno prekinil in ga označil “za daleč najhujši pogovor” s katerim od svetovnih voditeljev.

Trumpa naj bi ujezil predvsem dogovor med ZDA in Avstralijo o preselitvi beguncev, sklenjen v času njegovega predhodnika Baracka Obame. Po dogovoru naj bi ZDA sprejele 1250 od skupno 2500 beguncev, nastanjenih v avstralskih begunskih centrih v Nauruju in Papui Novi Gvineji.

“Preučil bom ta trapasti sporazum”

Trump je v odzivu na pisanje Washington Posta dogovor postavil pod vprašaj. “Lahko verjamete? Obamova administracija je privolila, da bo od Avstralije sprejela na tisoče nezakonitih priseljencev. Zakaj? Preučil bom ta trapasti sporazum,” je tvitnil v sredo.

Turnbull navedb časnika danes ni želel komentirati. Zagotovil je le, da je “odnos zelo dober”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralija sicer velja za eno najtesnejših zaveznic ZDA, eno od tako imenovanih petih očes. ZDA z Avstralijo delijo občutljive tajne podatke.

Trump je kmalu po prihodu na položaj močno zaostril priseljensko politiko ZDA. Še posebej je razburil z izvršnim ukazom, s katerim beguncem za 120 dni prepoveduje vstop v ZDA, sirskim beguncem za nedoločen čas ter prepoveduje izdajo vizumov za sedem muslimanskih držav - Iran, Irak, Libijo, Somalijo, Sudan, Sirijo in Jemen - v prihodnjih treh mesecih.

Prepoved vstopa v ZDA več ne velja za imetnike zelenih kart

Medtem pa je administracija ameriškega predsednika v sredo sporočila, da prepoved vstopa v ZDA državljanom iz sedmih muslimanskih držav ne velja za tiste, ki imajo zeleno karto, kot dovoljenju za delo in bivanje pravijo v ZDA.

Trump je z izvršnim ukazom v petek za 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav, za katere se je odločil, da so teroristična žarišča. Prepovedal je tudi vstop beguncem. Za večino začasno za 120 dni, za sirske begunce pa za nedoločen čas.

Izvršni ukaz je po ameriških letališčih povzročil veliko zmede in tudi veliko protestov, ko uslužbenci ministrstva za domovinsko varnost niso prav vedeli, koga lahko spustijo v državo, koga pa ne. Na letališčih so zadrževali tudi zakonite rezidente ZDA iz sedmih držav z utemeljitvijo, da potrebujejo posebno dovoljenje za vstop.

Bela hiša je uvodoma trdila, da je to povsem pravilno, ker prepoved velja tudi za imetnike zelenih kart. To je potem sprožilo kritike tudi med republikanci in mnenja, da je bil ukaz zelo nepremišljen.

V nedeljo sam od sebe ukrepal minister za domovinsko varnost

Po nekaj dneh tuhtanja so v Beli hiši ugotovili, da zakonitim priseljencem z zeleno karto, ki so v ZDA že dolga leta ter praktično korak od državljanstva in so morali prestati podroben pregled preteklosti, samovoljno ne morejo prepovedati vstopa v ZDA brez utemeljenega razloga. Zelena karta je sama po sebi dovoljenje za vstop v ZDA, če ni utemeljenega razloga za prepoved.

Tiskovni predstavnik Sean Spicer je v sredo sporočil, da prepoved za imetnike zelenih kart ne velja, potem ko je štiri dni zapored opozarjal na nevarnost terorističnih napadov tudi s te strani. Pravniki Trumpove administracije so sredino odločitev prikazali le kot pojasnilo ukaza, ne pa kot popravek napake.

Že v nedeljo je sicer sam od sebe ukrepal minister za domovinsko varnost John Kelly, ki je podrejenim sporočil, da ukaz za imetnike zelenih kart ne velja. V sredo je to storil še glavni pravnik Bele hiše Donald McGahn.

STA


Najbolj brano