Po svetu kritični odzivi na obsodbo Mursija na smrt

Iz sveta se še naprej vrstijo kritični odzivi na sobotno obsodbo nekdanjega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija na smrt zaradi množičnega pobega iz zapora v času vstaje leta 2011.

Mohamed Mursi Foto: Wikipedia
Mohamed Mursi Foto: Wikipedia

KAIRO > ZDA so izrazile globoko zaskrbljenost, človekoljubna organizacija Amnesty International pa opozarja, da je sojenje zaznamovalo nespoštovanje človekovih pravic.

ZDA so izrazile “globoko zaskrbljenost” nad odločitvijo egiptovskega sodišča, da Mohameda Mursija in več kot 100 drugih obsodi na smrt zaradi napadov na policijo in organizacije pobegov iz zapora v času vstaje proti Hosniju Mubaraku leta 2011.

“Vztrajno smo zavračali prakso množičnih sojenj in obsodb, ki se izvajajo na način, ki ni v skladu z egiptovskimi mednarodnimi obvezami in vladavino prava,” so sporočili iz ameriškega State Departmenta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

ZDA so še izpostavile potrebo po poštenem sojenju in individualnih sodnih procesih za vse Egipčane.

Smrtno obsodbo je ostro kritizirala tudi organizacija Amnesty International, ki trdi, da je smrtna kazen postala orodje za preganjanje politične opozicije.

“Obsodba Mursija na smrt po izredno nepoštenih sojenjih kaže na popolno nespoštovanje človekovih pravic,” so v odzivu zapisali v Amnesty International. Namestnik direktorja oddelka te organizacije za Bližnji vzhod in severno Afriko Said Boumedouha je ocenil, da je bilo sojenje Mursiju omadeževano, še preden je ta sploh stopil v sodno dvorano.

“Ker so ga več mesecev zadrževali brez stika z zunanjim svetom in brez nadzora ter ker med preiskavami ob sebi ni imel odvetnika, je bilo to sojenje le farsa,” je povedal.

Že v soboto se je odzvalo palestinsko gibanje Hamas in obsodbo Mursija in drugih pripadnikov Muslimanske bratovščine označilo kot pretresljivo in obžalovanja vredno. Kritičen je bil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Številnim obsojenim so v tem primeru sodili v odsotnosti, Mursi pa je bil ob branju odločitve v soboto zaprt v posebni kletki. V skladu z egiptovskim pravom mora sodišče vse smrtne obsodbe sicer predložiti velikemu muftiju, ki v imenu vlade interpretira islamsko pravo. Njegova vloga je posvetovalna, sodišče pa bo končno odločitev izreklo 2. junija.

STA


Najbolj brano