Po požarih Pelješac prizadele še poplave

Močan dež, ki je minuli konec tedna zajel jug Dalmacije, je največ težav povzročil prebivalcem polotoka Pelješac. Voda je poplavila večino stanovanjskih hiš v kraju Trstenik, dodatne preglavice pa so povzročili plazovi, ki so zasuli nekatere lokalne ceste. Poplave so tudi posledica poletnih katastrofalnih požarov, v katerih so zgoreli gozdovi.

Fotografija je simbolična. Foto: Milan Božič
Fotografija je simbolična. Foto: Milan Božič

ZAGREB > Prebivalci Pelješca so pričakovali težave zaradi močnega dežja, ker so poleti večdnevni požari uničili veliko gozdov, ki so naravno zadrževali vodo in preprečevali poplave. Po sobotnem dežju je voda v Trstenik prinesla veliko zemlje in kamenja v požaru uničenih površin in poplavila številne hiše.

Od nedelje poskušajo očistiti tudi blato in mulj, ki so ju nanesle poplave, je poročal lokalni novičarski portal dubrovniknet.hr. Plazovi naj bi pri Trsteniku uničili tudi eno najlepših plaž na Pelješcu ter zaprli glavno cesto na polotoku med Stonom in Orebićem.

Največjo težavo predstavlja kanal v Trsteniku, ki ne more sprejeti veliko vode, poplave pa je povzročil tudi betonski most pri ustju kanala v morju, ki so ga zaprle veje dreves in kamenje. Voda je zaradi tega poplavila hiše na obeh straneh kanala.

Na terenu so vse komunalne službe občine Orebić, a se soočajo s pomanjkanjem mehanizacije, s katero bi lahko pospešili sanacijo območja, so poročali lokalni mediji.

Vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo nove padavine, krajani pa poskušajo sami zgraditi nasipe, da bi preprečili novo škodo.

STA


Najbolj brano