Po potresu v Italiji iščejo tudi hišne ljubljenčke

Po sredinem rušilnem potresu v Italiji, v katerem je umrlo skoraj 300 ljudi, si zdaj pod ruševinami italijanskega zaselka Sant'Angelo dvojica 40-letnikov prizadeva najti tamkajšnje hišne ljubljenčke v upanju, da bodo vsaj nekoliko potolažili njihove gospodarje, ki so v potresu izgubili vse.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

RIM > “Brico! Topolino! Chicca,” neumorno kliče Giancarla Pomponi, medtem ko se prebija skozi ruševine. “Vemo, izgubili smo prijatelje in sosede... mačke so najmanjši problem,” vnaprej pojasnjuje Pomponijeva, medtem ko skupaj s soprogom išče hišne ljubljenčke.

“A ne glede na to, kako butasto se vam to zdi, je lahko 80-letnikom, ki so izgubili dom, v uteho, če najdejo svojo mačko,” je dodala.

Na območju, ki ga je potres zelo prizadel in s seboj odnesel skoraj 300 človeških življenj, so tudi živali plačale svoj davek. Nekatere so poginile pod ruševinami skupaj s svojimi gospodarji, druge so pozabljene ali so sredi noči v paniki pobegnile, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Številni psi izgubljeni tavajo v kraju Amatrice in okolici. Opazili so tudi dva prestrašena konja, ki sta galopirala po asfaltni cesti. Veterinarska služba pregleduje območje, da bi vzpostavila stanje in pomagala zapuščenim živalim.

Italijanski mediji so v zadnjih dneh objavili zgodbe o živalih, ki so jih rešili izpod ruševin, ter psih, ki se niso želeli ločiti od krste svojega preminulega gospodarja.

Sicer pa psi niso bili samo žrtve. Pes reševalec, labradorec Leo je postal slaven, potem ko je pokazal na neko mesto, kjer je ležala petletna Giorgia, ki so jo živo našli po 17 urah po potresu, in to pod mrtvim telesom svoje devetletne sestre.

Na tem nizkem gorskem območju bi lahko živinoreja postala prva dejavnost po potresu. “Če popravim hlev, lahko proizvajam mleko in ga prodajam. Kaj pa lahko storita bar ali restavracija?” se je vprašal eden od kmetov. “In če odidemo tudi mi, kaj bo ostalo? Potem bo konec.”

STA


Najbolj brano