Po nesreči v Sevilli London in Berlin prizemljila svoje airbuse A400M

Nemčija in Velika Britanija sta se po sobotnem strmoglavljenju vojaškega tovornega letala airbus A400M v španski Sevilli, v kateri so umrli štirje ljudje, odločili prizemljiti te modele letal, dokler ne ugotovijo vzroka nesreče. Letalo je opravljalo testni polet, ko je strmoglavilo, domnevno zaradi tehnične napake.

Po nesreči v Sevilli sta Nemčija in velika Britanija prizemljili 
svoje airbuse A400M. Foto: Wikipedia
Po nesreči v Sevilli sta Nemčija in velika Britanija prizemljili svoje airbuse A400M. Foto: Wikipedia

LONDON, BERLIN > “Po strmoglavljenju letala A400M blizu Seville je bilo v soboto odločeno, da bodo testni leti edinega letala tega modela v rokah nemških obrambnih sil do nadaljnjega odpovedani,” je za francosko tiskovno agencijo povedal neimenovani predstavnik nemških obrambnih sil. Dodal je, da je bil ta airbus, odkar so jim ga decembra lani dostavili, redno v zraku. Zdaj nemške sile čakajo na rezultate Airbusove preiskave vzroka nesreče.

Tudi britansko obrambno ministrstvo se je odločilo, da bosta britanska airbusa tega modela ostala na tleh, saj so prekinili njune operacije, poroča britanski BBC.

Po drugi strani se je Francija odločila, da bo njenih šest airbusov A400M ostalo v uporabi. Predstavniki francoskih zračnih sil so namreč sporočili, da trenutno še ni razlogov za njihovo prizemljitev.

V Sevilli je airbus A400M v soboto skoraj takoj po vzletu s tamkajšnjega letališča strmoglavil. Štirje ljudje na krovu so umrli, dva pa sta bila huje ranjena. Gre za prvo nesrečo tega tipa letala, ki ga sestavljajo v tovarni v Sevilli.

Prvi airbus A400M so dostavili leta 2013 Franciji, nato pa so jih prodali še Turčiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in Maleziji. Naročenih je bilo sicer več kot 170 teh letal.

STA


Najbolj brano