Po nesreči ladje na Kitajskem pogrešajo več sto ljudi

V osrednjem delu Kitajske je v nevihtnem vremenu na reki Yangtze potonila ladja z več kot 450 ljudmi na krovu. Po dosedanjih podatkih naj bi rešili 15 ljudi, več sto jih pogrešajo. Po navedbah reševalcev je iz trupa ladje slišati glasove in trkanje ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PEKING > Kitajski mediji poročajo, da so doslej našli pet trupel. Na nesrečo naj bi policijo s pomočjo ribičev obvestili ljudje, ki jim je uspelo priplavati do obale.

Ladja Dongfangzhixing oziroma Eastern Star je v provinci Hubei potonila v ponedeljek okrog pol desetih zvečer po lokalnem času na 1500 kilometrov dolgi poti iz mesta Nanjing v mesto Chongqing. Kot najverjetnejši razlog za nesrečo za zdaj omenjajo slabo vreme. Med rešenimi sta namreč tudi kapitan in glavni strojnik ladje, ki trdita, da je bilo plovilo ujeto v ciklonu, potonilo pa naj bi v nekaj minutah. Številni naj bi takrat že spali. Kapitana in glavnega strojnika so po poročanju britanskega BBC pridržali.

Doslej so po poročanju tujih agencij rešili okrog 15 ljudi, najmanj trije se zaradi lažjih poškodb zdravijo v lokalni bolnišnici. Nekatere so reševalci potegnili iz trupa ladje, ki so ga na silo odprli. Globina vode na prizorišču nesreče znaša okrog 15 metrov. Da bi pomagali pri reševanju, pa so v bližnjem Jezu treh sotesk, največjem hidroelektričnem jezu na svetu, zmanjšali pretok vode.

Na krovu je bilo v času nesreče 458 ljudi, od tega 406 kitajskih potnikov, pet članov osebja turistične agencije in 47 članov posadke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mediji na območju poročajo, da je bila večina potnikov turistov, starih med 50 in 80 let.

Najmlajši potnik je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa star tri, najstarejši pa 83 let. Po pisanju kitajskih medijev je 97 potnikov iz Šanghaja, še 204 pa iz sosednje province Jiangsu. Drugi potniki pa so iz Tianjina ter provinc Shandong, Zhejiang, Shandong, Anhui in Fujian.

Po navedbah CCTV je plovilo, ki meri 76,5 metra v dolžino, zmožno nositi do 534 ljudi. Ladja je potonila na sredini reke Yangtze, ki je s 6300 kilometri najdaljša reka na Kitajskem.

Kitajski predsednik Xi Jinping je izdal ukaz za hitro reševalno operacijo, na območju je več tisoč vojakov in reševalcev. Premier Li Keqiang je tja napotil ekipo vlade, da bo usmerjala iskalno in reševalno operacijo, na območje je prispel tudi sam.

Ladja je pod vodo obrnjena z dnom navzgor in trenutno poteka operacija, da bi jo obrnili in dvignili. Reševanje ovirata močan veter in močan dež. Pri operaciji sodeluje več tisoč reševalcev in vojakov.

Turistična ladja je v lasti podjetja Chongqing Eastern Shipping Corporation, ki organizira turistične obiske na območju. Večina turistov na krovu je potovala v organizaciji agencije iz Šanghaja Xiehe Travel. Njihovi sorodniki se že zbirajo pred sedežem podjetja, piše BBC.

STA


Najbolj brano