Po napadu skrajnežev v Dresdnu podrli protestni begunski tabor

V središču Dresdna so morali danes umakniti tabor, ki so ga pred dnevi postavili tamkajšnji prosilci za azil in njihovi podporniki. Odlok o tem je prišel, potem ko so se na tabor v ponedeljek zvečer spravili skrajni privrženci protiislamskega gibanja Pegida in neonacisti.

Protesti gibanja Patriotskih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda  v Dresdnu in drugih nemških mestih se vrstijo že tedne. Foto: Wikipedia
Protesti gibanja Patriotskih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda v Dresdnu in drugih nemških mestih se vrstijo že tedne. Foto: Wikipedia

DRESDEN > Mestne oblasti so sprva odredile, da mora biti begunski tabor, ki so ga pred slovito dresdensko operno hišo Semperoper v soboto protestno postavili prosilci za azil in njihovi somišljeniki, odstranjen do ponedeljka zvečer. A organizatorji so se pritožili in upravno sodišče je te načrte tik pred zdajci začasno ustavilo.

Danes je nato sodišče zavrnilo pritožbo organizatorjev tabora in mestne oblasti so se nemudoma lotile dela. Organizatorji se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa niso upirali. Protestirajo lahko še naprej, a brez šotorov, stranišč in podobnega.

Pegida je medtem v ponedeljek zvečer v Dresdnu znova pripravila protest proti muslimanskim priseljencem. Med okoli 6000 udeležencev se je tokrat pomešalo kakih sto skrajnežev, ki so odšli pred opero in tam zahtevali umik begunskega tabora. Slišati je bilo vzklike “Nemčija za Nemce, tujci ven!”, proti taboru so letele steklenice in petarde.

Poleg tega je kakih 20 skrajnežev v vsaj na videz načrtovani in usklajeni akciji z dveh smeri napadlo tabor, ob katerem je tudi potekal shod lokalnih prosilcev za azil in nasprotnikov Pegide. Policiji je s hitro akcijo uspelo preprečiti hujši spopad.

Protesti gibanja Patriotskih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda (Pegida) v Dresdnu - kot tudi podobni shodi Pegidinih somišljenikov v drugih nemških mestih - se vrstijo že tedne.

Na vrhuncu se je na poziv Pegide na ulice Dresdna podalo kar 25.000 ljudi. Potem ko so na spletu zaokrožile fotografije starega-novega vodje Pegide Lutza Bachmanna s Hitlerjevimi brčicami in frizuro ter je v gibanju prišlo do razkola, je konec januarja in v začetku februarja število protestnikov bistveno upadlo, na vsega kakih 2000.

Bachmann, ki je najprej odstopil z vrha Pegide, je nato po mesecu dni znova prevzel vodenje in zdi se, da se je gibanje uspelo poenotiti in se zdaj krepi. Število udeležencev ponedeljkovih protestov v Dresdnu tako že nekaj tednov znova narašča.

STA


Najbolj brano