Po napadu na indijsko letalsko bazo eksplozija terjala nove žrtve

V indijski letalski bazi v kraju Pathankot na meji s Pakistanom, ki so jo v soboto napadli domnevno pakistanski skrajneži, je danes eksplodirala bomba, ki naj bi jo v soboto podtaknili napadalci. Pri tem je bil ubit visok častnik. Ponoči pa so za posledicami ran umrli še trije indijski vojaki. Število žrtev napada se je s tem povzpelo na enajst.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

NEW DELHI > Skupno je bilo tako v napadu domnevnih islamskih skrajnežev ubitih sedem indijskih vojakov in štirje napadalci. Še devet indijskih vojakov je ranjenih v bolnišnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V bazi sicer še ni mirno in je danes znova prišlo do streljanja. Kot so sporočili iz tega indijskega oporišča, bi se lahko še najmanj eden ali dva napadalca skrivala znotraj oporišča.

Indijski vojaki sicer zdaj prečiščujejo oporišče in iščejo morebitne pomočnike napadalcev. Zjutraj so odkrili tudi bombo, ki so jo skušali deaktivirati, a neuspešno. Pri tem je bil ubit omenjeni visoki indijski častnik, še trije vojaki pa so bili ranjeni.

Napadalci naj bi bili člani v Pakistanu delujoče skrajne islamistične skupine Džaiš e Mohamed. Cilj napada je bilo uničenje letal in helikopterjev v bazi, kar napadalcem ni uspelo.

Do napada je prišlo le teden dni po tem, ko je indijski premier Narendra Modi nepričakovano obiskal Pakistan. To je bil prvi obisk kakega indijskega premierja v Islamabadu v zadnjih 11 letih, sobotni napad na letalsko bazo v Kašmirju pa bi po ocenah poznavalcev zdaj lahko ogrozil krhek mirovni proces med Indijo in Pakistanom.

STA


Najbolj brano