Po napadu na Charlie Hebdo hekerji napadli več kot tisoč francoskih strani

Samooklicani islamistični hekerji so v tednu od terorističnega napada na satirični tednik Charlie Hebdo v Parizu 7. januarja napadli že več kot tisoč francoskih spletnih strani, so v sredo sporočili strokovnjaki za internetno varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po napadu na Charlie Hebdo so hekerji napadli več kot tisoč francoskih strani. Zagrozili so, da bodo napade na današnji dan še okrepili.
Po napadu na Charlie Hebdo so hekerji napadli več kot tisoč francoskih strani. Zagrozili so, da bodo napade na današnji dan še okrepili. 

PARIZ > Tarča večine hekerskih napadov so bila relativno majhna spletna mesta lokalnih oblasti, univerz, cerkev in podjetij. Pogosto so se na njihovih domačih spletnih straneh pojavili napisi, kot so “Obstaja le en bog, Alah”, “Smrt Franciji” in “Smrt Charlieju”.

Za AFP so strokovnjaki povedali, da so odgovornost za napade prevzeli “kibernetski džihadisti” iz Severne Afrike in Mavretanije. Zagrozili so, da bodo napade na današnji dan še okrepili.

“Za zdaj je šlo bolj za kibernetski vandalizem, kot pa za sofisticirane napade na visoki ravni. Trenutno še nimamo opravka z zelo strukturiranimi skupinami,” je v sredo pojasnil Francois Paget iz podjetja McAfee za varnost programske opreme.

Kaj točno bi se lahko zgodilo danes, ni jasno. “V četrtek bi lahko bili na primer priča napadom na strani višjega profila, akciji organizirane skupine ali (popolni) spremembi tehnike,” je menil Gerome Billois iz računalniške svetovalne družbe Solucom.

STA


Najbolj brano