Po napadih v Parizu nova aretacija, racije po Franciji se nadaljujejo

Na območju Pariza je policija v okviru preiskav krvavih terorističnih napadov v francoski prestolnici sredi novembra, ki so terjali 130 življenja, aretirala 29-letnega moškega. Medtem se nadaljujejo racije po Franciji v okviru obsežnih protiterorističnih operacij.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ > Med preiskavami so od napadov 13. novembra, ki so jih izvedli pripadniki skrajne Islamske države, v Franciji izvedli 2700 policijskih racij, za 360 ljudi pa so odredili hišni pripor. Dva moška sta obtožena, saj jima očitajo zagotavljanje namestitve Abdelhamidu Abaaoudu, domnevnemu glavnemu organizatorju napadov, ki je bil ubit v policijski operaciji na severu Pariza pet dni po napadih.

V Belgiji, kjer naj bi napad načrtovali, so aretirali osem moških. Še enega moškega so aretirali v Turčiji, ker naj bi iskal in preverjal lokacije, na katerih so nato izvedli napade, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskavo nadzoruje šest protiterorističnih sodnikov, kar je največ v Franciji doslej.

Še vedno pa niso identificirali treh od devetih napadalcev, med drugim dva od treh, ki so se razstrelili pri stadionu Stade de France. Ta dva neidentificirana napadalca naj bi se s ponarejenimi potnimi listi skupaj z begunci in migranti prebila v Evropo. Tretji neidentificirani moški naj bi sodeloval v strelskih napadih na restavracije in bare, ubili pa naj bi ga skupaj z Abaaoudom v raciji 18. novembra.

Salem Abdeslam, 26-letni francoski državljan, ki naj bi odigral ključno logistično vlogo pri napadih, je še vedno na begu.

Po navedbah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuva so od napadov aretirali 334 ljudi, od katerih so jih 287 zaslišali, in zasegli več kot 400 kosov orožja. Minister je dejal, da je okoli 1800 francoskih državljanov povezanih z džihadističnimi omrežji. Med njimi je tudi 600 posameznikov, ki so trenutno na bojiščih v Siriji in Iraku, 144 pa jih je v teh dveh državah umrlo v bojih. 250 naj bi se jih že vrnilo v Francijo, še okoli 500 se jih odpravlja na odhod na bojišča, ostali pa so že na poti, je še povedal Cazeneuve.

STA


Najbolj brano