Po napadih v Parizu države zaostrujejo varnostne ukrepe

Po nočnih terorističnih napadih v Parizu se je več držav odločilo zaostriti varnostne ukrepe. Tako posebej strogi ukrepi veljajo v Rimu, nadzor na mejah pa so poostrile tudi belgijske oblasti. Na Filipinih bodo še okrepili varnost pred vrhom Apeca.

Italijansko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo na ulice 
Rima za zagotavljanje varnosti poslalo dodatne policiste. Foto: Tino Mamić
Italijansko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo na ulice Rima za zagotavljanje varnosti poslalo dodatne policiste. Foto: Tino Mamić

RIM, MANILA > Italijansko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo na ulice Rima za zagotavljanje varnosti poslalo dodatne policiste. Ti bodo med drugim še posebej pozorno bdeli nad letališčem, železniškimi postajami, veleposlaništvi, bazilikami in pomembnimi spomeniki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Okrepitev varnosti v Rimu, Belgija okrepila nadzor na mejah

“Naše protiteroristične oblasti so v stalnem stiku s francoskimi kolegi. Cilj je izogniti se napadom v Italiji,” je povedal italijanski notranji minister Angelino Alfano.

Italijanski premier Matteo Renzi se bo danes dopoldne sestal z Alfanom na pogovorih o krepitvi varnosti v glavnem mestu.

Belgija pa je po napadih okrepila nadzor na mejah, še posebej na meji s Francijo. Prav tako so oblasti pozvale k pozornosti na večjih dogodkih v državi ta konec tedna, vendar pa stopnje pripravljenosti po njihovem ni treba dvigniti.

“Na mejah je bil znova vzpostavljen nadzor, še posebej v okviru tesnega sodelovanja s francoskimi oblastmi,” je sporočil belgijski center za ocenjevanje groženj OCAM. Vendar pa stopnje teroristične ogroženosti po njihovem ni treba dvigniti, saj dogodki v Parizu po doslej znanih podatkih nimajo neposrednega učinka na Belgijo.

Oblasti pozorno spremljajo stanje. “Kot previdnostni ukrep je bila ukazana povečana budnost policije na večjih dogodkih ta konec tedna po vsej Belgiji ter na nogometni tekmi v torek,” so dodali. Udeležence teh dogodkov so prosili, naj s sabo ne jemljejo večjih torb, saj bodo s tem olajšali varnostne preglede.

Čez noč je tudi Belgija aktivirala krizni center na notranjem ministrstvu, belgijski varnostni svet pa bo zasedal danes. Pogovori o varnosti bodo potekali tudi v Nemčiji, kjer se bo notranji minister Thomas de Maiziere sestal s predstavniki varnostnih oblasti.

Na Filipinih policisti v popolni pripravljenosti

K polni pripravljenosti so danes policiste pozvali tudi na Filipinih, kjer bo v Manili prihodnji teden potekal vrh azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec). Tega naj bi se ob voditeljih Kitajske, Japonske, Avstralije, Kanade in 15 drugih držav udeležil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

“Trenutno nismo zaznali nobene resne grožnje, a bodimo pripravljeni na sodelovanje in pozorni,” je poudaril predsednik Filipinov Benigno Aquino. V polni pripravljenosti je tako vseh 120.000 filipinskih policistov, medtem ko je država z ulic zaradi prihajajočega vrha že prej umaknila 20.000 brezdomcev, odpovedala več kot 1000 letov in v Manili razglasila praznik.

Dodatne uniformirane policiste bodo na javne prireditve ta konec tedna poslale tudi oblasti v avstralskih Melbournu in Sydneyju, kjer pa oblasti prav tako ne vidijo potrebe po zviševanju stopnje pripravljenosti.

STA


Najbolj brano