Po napadih na ženske v Kölnu policija odkrila prve osumljence

Po spolnih napadih in ropih več deset žensk na silvestrovo v nemškem Kölnu je policija našla prve sledi za storilci. Po besedah notranjega ministra zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralfa Jägra obravnavajo tri osumljence. Aretirali niso še nikogar, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po spolnih napadih in ropih več deset žensk na silvestrovo v 
nemškem Kölnu je policija našla prve sledi za storilci. Foto: Wikipedia
Po spolnih napadih in ropih več deset žensk na silvestrovo v nemškem Kölnu je policija našla prve sledi za storilci. Foto: Wikipedia

KÖLN > Trije preiskovani moški bi lahko pripadali večji skupini, ki je na silvestrovo pred železniško postajo v Kölnu nadlegovala in napadala ženske.

Policija pa preiskuje morebitne dogovore pred napadi v Kölnu in podobnimi incidenti v Hamburgu. “Vse skupaj izgleda kot nekaj dogovorjenega,” je danes povedal nemško zvezni pravosodni minister Heiko Maas. Po njegovih besedah se kaj takega ne zgodi kar iz nič in mora za tem nekdo stati.

Okoli 1000 moških, ki naj bi bili po navedbah prič in napadenih žensk arabskega in severnoafriškega videza, se je na silvestrovo v Kölnu razporedilo v manjše skupine, ki so nato obkolile ženske, jim grozile, jih otipavale in tudi oropale. Policija je prijela skoraj 100 prijav o spolnem nasilju in prijavo o posilstvu. V Hamburgu so zabeležili 27 prijav zaradi podobnih napadov.

Ti incidenti so dodobra razburili nemško javnost, kritike pa poleg policije letijo tudi na medije, ker da so o napadih na silvestrovo začeli poročati šele na začetku tega tedna. Nemška javna televizija ZDF se je opravičila za zakasnelo poročanje o tej zgodbi. Uredniki večerne informativne oddaje “heute” na ZDF so na Facebooku zapisali, da je bila napaka, da niso vsaj v ponedeljek poročali o napadih, temveč so se odločili poročilo prestaviti na torek.

Na družbenih omrežjih napade desničarski komentatorji izkoriščajo za kritike migrantske politike vlade kanclerke Angele Merkel. Desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) pa je napade označila za posledico “katastrofalnih azilnih in migracijskih politik”.

STA


Najbolj brano