Po mnenju Berlina po ukrepu nordijskih držav schengen v nevarnosti

Nemčija je danes posvarila, da je območje schengna v nevarnosti, potem ko so nordijske države za zajezitev dotoka migrantov uvedle nadzor na mejah. Po ocenah zunanjega ministrstva v Berlinu je svoboda gibanja pomembno načelo in eno izmed največjih dosežkov EU v zadnjih letih.

Nemčija je danes posvarila, da je območje schengna v 
nevarnosti, potem ko so nordijske države za zajezitev dotoka 
migrantov uvedle nadzor na mejah.  Foto: Wikipedia
Nemčija je danes posvarila, da je območje schengna v nevarnosti, potem ko so nordijske države za zajezitev dotoka migrantov uvedle nadzor na mejah.  Foto: Wikipedia

BERLIN > “Schengen je zelo pomemben, a je v nevarnosti,” je novinarjem na vprašanje o odločitvi Danske, da uvede preverjanje na meji z Nemčijo, dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Martin Schäfer.

Danska je nadzor uvedla, ko je to s polnočjo na meji z njo storila Švedska. Norveška, ki ni članica EU, a je del schengenskega območja, je že prejšnji teden napovedala, da bo začela zavračati begunce brez vizumov, ki bi prišli iz drugih držav znotraj schengna, še posebej sosednje Švedske, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je danes še dejal Schäfer, je ključno, da se v Evropi najdejo skupne rešitve za najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. EU se mora po njegovih besedah sedaj osredotočiti na zagotovitev varnosti na svojih zunanjih mejah.

Tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je medtem dejal, da je schengenski sporazum, ki omogoča svobodno potovanje znotraj skoraj celotne 28-članske povezave, odvisen od zaščite meja EU. “Potrebujemo skupno strategijo,” je poudaril.

Seibert je še povedal, da je danski premier Lars Lokker Rasmussen obvestil Merklovo o uvedbi začasnega nadzora na mejah, preden jo je obelodanil javnosti.

Nadzor na mejah je zaradi migrantskega vala v zadnjih mesecih že uvedlo več članic EU. Seibert je danes spomnil, da je tudi Nemčija, ki je v lanskem letu sprejela okoli milijon migrantov, septembra uvedla tovrstne ukrepe. Ob tem je izpostavil, da schengenska pravila omogočajo takšne korake v izrednih okoliščinah.

Po podatkih Berlina Nemčijo vsak dan v smeri Danske zapusti do 300 prosilcev azila. Številni med njimi so namenjeni na Švedsko, ki je glede na število prebivalcev sprejela več migrantov kot katerakoli druga članica EU.

STA


Najbolj brano