Po mesecu in pol nova številka Charlie Hebdoja

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je bil v začetku januarja tarča terorističnega napada, je po približno mesecu in pol premora z novo številko spet na prodajnih policah. Gre za drugo številko po napadu 7. januarja, izšla pa je v nakladi 2,5 milijona izvodov.

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je bil v začetku januarja tarča terorističnega napada, je po približno mesecu in pol premora z novo številko spet na prodajnih policah.
Francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je bil v začetku januarja tarča terorističnega napada, je po približno mesecu in pol premora z novo številko spet na prodajnih policah. 

PARIZ > Prvič po napadu je Charlie Hebdo izšel že 14. januarja, ko je bilo na voljo skoraj osem milijonov izvodov. Pred tem je izhajal v približno 60.000 izvodih.

Karikatura na novi naslovnici prikazuje trop psov z obrazi predsednice francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen, nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, oboroženega islamista in papeža. Lovijo majhnega psa, ki pred njimi beži z izvodom Charlie Hebdoja v gobcu.

Na 16 straneh se je uredništvo časnika tako z besedili kot karikaturami tokrat posvetilo terorističnemu napadu, med drugim pa tudi nedavnemu napadu na judovsko pokopališče, razmeram v Grčiji in valu gripe v Franciji.

"Za to številko začenjamo znova," je v televizijskem pogovoru dejal kolumnist časnika Patrick Pelloux. Po izgubi kolegov in pogrebih "se časnik, kot vsak časnik, mora nadaljevati, ker gre življenje naprej, novice se nadaljujejo", je dejal po poročanju nemškega Deutsche Welle.

V terorističnem napadu na uredništvo Charlie Hebdo, ki je šokiral Francijo in Evropo, sta brata Kouachi ubila 12 ljudi, dva dneva kasneje sta umrla pod policijskimi streli. Tisti dan je še en napadalec v judovski trgovini v Parizu zajel več talcev, dan pred tem pa ubil policistko. Tudi on je bil ubit v končnem obračunu s policijo, pred tem pa je ubil štiri talce.

Prvič je Charlie Hebdo izšel že teden dni po napadu, na naslovnici pa je bil upodobljen užaloščen prerok Mohamed z napisom "Je suis Charlie" v rokah, nad njim pa piše "vse je oproščeno". V več muslimanskih državah je naslovnica sprožila proteste.

STA


Najbolj brano