Po maratonskih pogajanjih le dogovor o Grčiji

Vrh območja evra je soglasno dosegel načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo, je po koncu maratonskega kriznega zasedanja povedal predsednik evrskega vrha Donald Tusk.

Predsednik evrskega vrha Donald Tusk Foto: STA
Predsednik evrskega vrha Donald Tusk Foto: STA

BRUSELJ > “Vsi pripravljeni za program evropskega reševalnega mehanizma ESM za Grčijo z resnimi reformami in finančno podporo,” je najprej po twitterju sporočil Donald Tusk.

“Danes smo imeli le en cilj: doseči dogovor. Po sedemnajstih urah smo ga le dosegli - agreekment,” je nato dejal Tusk na novinarski konferenci po koncu vrha, ki jo je imel skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom.

Začetek pogajanj morajo odobriti še parlamenti v šestih članicah območja evra - Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Finskem, Slovaškem in v Estoniji.

Najprej pa mora grški parlament sprejeti prvi niz obljubljenih ukrepov.

Pogajanja so bila težavna, izmenično je potekala razprava vseh 19 članic območja evra in posvetovanja v različnih ožjih sestavah, tudi dvostranski pogovori.

Med šestimi voditelji, ki so imeli zaradi določenih zahtev dvostranske pogovore s Tuskom, je bil po neuradnih informacijah tudi slovenski premier Miro Cerar.

Slovenija je po neuradnih navedbah v pogovorih izrecno poudarila stališče, naj se pri nadaljnji pomoči Grčiji ustrezno upošteva njena velika izpostavljenost do države z vidika deleža bruto domačega proizvoda.

To stališče je v minulih tednih slovenski premier že večkrat javno poudaril. Cerar je z današnjega zasedanja odšel približno dve uri pred koncem zaradi obiska generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v Ljubljani.

Za zastopanje slovenskih stališč je premier ob odhodu z vrha pooblastil nizozemskega kolega Marka Rutteja.

STA


Najbolj brano