Po kaosu s švicarskim frankom so vlagatelji previdni

Potem ko je odločitev švicarske centralne banke, da sprosti tečaj domače valute v razmerju do evra, v četrtek povzročila pravo razdejanje na borzah po svetu, so vlagatelji danes izredno previdni. Indeksi na pomembnejših borzah v Evropi se znižujejo, k čemur prispeva tudi četrtkova pocenitev delnic v ZDA in današnja v Aziji.

LONDON > Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,03 odstotka in se giblje okoli 3156 točk.

Indeksi na borzah so se znižali

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,30 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,27 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,01-odstoten padec.

Še hujše padce je opaziti na borzi v Švici, katere osrednji indeks je v začetku trgovanja izgubil že 3,84 odstotka vrednosti, potem ko se je že v četrtek znižal za 8,67 odstotka.

Za švicarski frank je tudi danes treba odšteti skoraj cel evro. Zjutraj so s švicarsko valuto na deviznih trgih trgovali po tečaju 0,98 evra, kar je približno 18 odstotkov pod dosedanjimi vrednostmi.

Do četrtkove nepričakovane odločitve švicarske centralne banke ni bil sprejemljiv praktično noben tečaj pod 1,20 franka za evro, kar pomeni, da je lahko en švicarski frank stal največ 0,833 evra.

V razmerju do dolarja se tečaj evra danes skorajda ne spreminja. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1637 dolarja, kar je podobno kot v četrtek. Evropska centralna banka je v četrtek določila referenčni tečaj evra pri 1,1708 dolarja.

Vlagatelji v Aziji denar preusmerili v jen in zlato

Nepričakovana odločitev švicarske centralne banke je vznemirila tudi vlagatelje v Aziji, ki so denar preusmerili v varnejše naložbe, kot sta jen ali zlato, vrednostni papirji pa so se pocenili. Poleg tega sta na negativna gibanja na pomembnejših azijskih borzah vplivala tudi pocenitev delnic v ZDA in razočaranje nad napovedmi največjega proizvajalca čipov na svetu, ameriškega Intela.

Borza v Tokiu je zabeležila 1,43-odstoten padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 1,02 odstotka, medtem ko se je v Šanghaju indeks Shanghai Composite okrepil za 1,20 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,29 odstotka in v Južni Koreji za 1,36 odstotka.

Odprava zgornje vrednosti franka vznemirja posojilojemalce

Odprava zgornje vrednosti za švicarsko valuto je močno vznemirila poljske in hrvaške posojilojemalce, ki so se v preteklosti pogosto odločali za stanovanjska posojila, vezana na frank. Madžarska, kjer ima skoraj milijon ljudi posojila v frankih, miri državljane, v Avstriji pa so zadovoljni, da so leta 2008 odpravili nova posojila v frankih. Približno 40 odstotkov stanovanjskih posojil, vrednih skoraj 31 milijard evrov, je na Poljskem namreč vezanih na franke. Za Poljaka, ki je vzel posojilo za 120.000 švicarskih frankov, bi se z upoštevanjem četrtkovega zaključnega tečaja franka mesečni obrok posojila povečal za 70 do 95 evrov. Obroki posojil, vezanih na frank, se bodo povečali tudi za približno 60.000 Hrvatov, saj je hrvaška kuna v primerjavi s frankom v četrtek izgubila približno 17 odstotkov vrednosti. Na Hrvaškem je od leta 2000 približno 100.000 državljanov vzelo posojila v švicarskih frankih. Približno 80 odstotkov so bila stanovanjska posojila, ostalo pa so bila posojila za nakup avtomobilov. Medtem pa so bile avstrijske oblasti v četrtek zadovoljne, saj so leta 2008 odpravili možnost odobravanja novih posojil v frankih. “Odločitev švicarske centralne banke potrjuje, da je bila naša strategija zmanjševanja tveganja v zvezi s posojili v tujih valutah dobra,” je ocenil predstavnik avstrijskega finančnega ministrstva Klaus Grubelnik. Madžarska pa je po skoku vrednosti franka mirila približno milijon državljanov, ki ima v frankih za 10 milijard evrov posojil. Poudarili so, da rast vrednosti švicarske valute ne bo občutno vplivala na njihove obroke, saj so že leta 2011 fiksirali tečaj švicarskega franka za namen odplačevanja posojil, ko se je frank glede na forint okrepil skoraj za polovico.

STA


Najbolj brano