Po južnokorejskem napadli še maroško veleposlaništvo v Libiji

Pred maroškim veleposlaništvom v Libiji je davi odjeknila eksplozija bombe, le nekaj ur po nedeljskem napadu na južnokorejsko veleposlaništvo.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

TRIPOLI > Slednje so sicer napadli strelci in pri tem ubili dva varnostnika, medtem ko je pred maroško ambasado eksplodirala bomba, skrita v vrečki, žrtev pa ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal predstavnik varnostnih sil, je bila eksplozija zelo močna in na nekaj avtomobilih v bližini veleposlaništva v predelu Tripolija Bin Ašur je nastala “vidna škoda”.

Maroško veleposlaništvo v Tripoliju trenutno ne obratuje, še piše AFP. Kot dodaja, Maroko sicer trenutno gosti pogovore med predstavniki rivalskih oblasti v Libiji, ki potekajo pod okriljem Združenih narodov.

Odgovornost za napad na maroško veleposlaništvo je na spletnem družbenem omrežju twitter že prevzela džihadistična Islamska država (IS). Pred tem je prevzela odgovornost tudi za nedeljski napad na južnokorejsko veleposlaništvo v Tripoliju, ko so neznanci iz avtomobila streljali ter ubili dva libijska varnostnika.

IS je sicer v Libiji izvedla že več odmevnih napadov na tujce. Še posebej pretresljivo je bilo obglavljenje 21 egiptovskih Koptov na naftnem polju Al Gani februarja.

Libija je vse od padca režima Moamerja Gadafija leta 2011 ujeta v vse hujši kaos. Za nadzor nad libijskimi mesti in naftnim bogastvom se borijo različne močno oborožene milice.

Tripoli je avgusta lani padel v roke islamistične milice Fadžr Libja in od takrat si oblast v državi lastita dve vladi in dva parlamenta - islamistična v Tripoliju ter mednarodno priznana, ki sta se umaknila na vzhod države.

Prav danes naj bi se v Maroku nadaljevali mirovni pogovori med predstavniki rivalskih vlad, ZDA in več evropskih držav pa so ob tem pozvale k “brezpogojni” razglasitvi prekinitve ognja, poroča AFP. Ločeni pogovori sicer potekajo tudi v Alžiriji.

STA


Najbolj brano