Po deležu zaposlenih v javnem sektorju vodita Danska in Norveška

V državah OECD so velike razlike v deležu zaposlenih v javnem sektorju, ki so tudi odraz različno urejenih pristojnosti in sodelovanja z zasebnimi partnerji. Medtem ko je na Japonskem v tem sektorju osem odstotkov vseh zaposlenih v državi, jih je ponekod v Skandinaviji več kot tretjina. Pri nas je ta delež 22,9 odstotka, to je blizu povprečja OECD.

Fotografija je simbolična. Foto: /
Fotografija je simbolična. Foto: /

LJUBLJANA > V članicah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je po podatkih za leto 2013 v javnem sektorju v povprečju zaposlenih 21,3 odstotka vseh zaposlenih v teh državah, je razvidno iz julija objavljene publikacije Pregled javnih uprav 2015.

Ta delež v nekaterih nordijskih državah, na Danskem in Norveškem, znaša skoraj 35 odstotkov, na Švedskem približno 28 odstotkov. Na drugi strani lestvice sta poleg Japonske z osmimi odstotki še denimo Čile in Mehika z nekaj manj oziroma nekaj več kot enajstimi odstotki. Poleg Slovenije so okoli povprečja OECD še Grčija, Belgija, Kanada in Francija.

Razlog za velike razlike med deleži zaposlenih v javnem sektorju po državah je tudi različna ureditev, ki je odvisna od aktivnosti, za katere je pristojna država, in načina, na katerega zagotavlja javno službo. Slednjo lahko država izvaja neposredno preko svojih zaposlenih ali pa skozi partnerstva z nevladnim ali zasebnim sektorjem.

V nekaterih državah je denimo velika večina zdravstvenih delavcev, učiteljev in delavcev na področju zaščite in reševanja zaposlenih neposredno v javnem sektorju, v drugih državah pa je mnogo teh delavcev zaposlenih v organizacijah, ki niso v državni lasti, ali pa imajo z državo zasebne pogodbe.

Čeprav več držav po podatkih OECD poroča o precejšnjem zmanjšanju zaposlenih v državni upravi, se je delež zaposlenih v javnem sektorju v OECD v povprečju nekoliko povečal, po podatkih za leto 2009 je namreč znašal 21,1 odstotka vseh zaposlenih v državah. Delež se je v teh letih najbolj zmanjšal v Belgiji, na Poljskem in v Veliki Britaniji, in sicer za okoli odstotno točko in pol. V Sloveniji se je ta delež povečal za dve odstotni točki, na Norveškem za okoli dve in pol, v Švici pa celo za tri.

Na povečanje deleža zaposlenih v javnem sektorju med vsemi zaposlenimi v državi lahko vpliva tudi zmanjšanje števila zaposlenih v drugih sektorjih. Tako se je denimo v Španiji delež zaposlenih v javnem sektorju glede na vse zaposlene v državi med letoma 2009 in 2013 nekoliko povečal, toda glede na vso delovno silo v državi je delež zaposlenih v javnem sektorju v enakem obdobju padel.

V Sloveniji se je delež zaposlenih v javnem sektorju tudi glede na vso delovno silo v državi med letoma 2009 in 2013 povečal, in sicer z 19,7 na 20,9 odstotka. To povečanje je torej nekoliko manjše v primerjavi s povečanjem deleža glede na vse zaposlene, ki se je povečal z 20,9 na 22,9 odstotka.

STA


Najbolj brano