Po brexitu odstopil evropski komisar iz Velike Britanije Hill

Evropski komisar iz Velike Britanije Jonathan Hill je danes, potem ko so se Britanci odločili za izstop iz EU, odstopil s položaja komisarja za finančne storitve. Kot je sporočil v Bruslju, se je za odstop odločil, ker je zelo razočaran nad odločitvijo Britancev. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je že sprejel njegov odstop.

Jonathan Hill Foto: STA
Jonathan Hill Foto: STA

BRUSELJ > “Ob tem, ko prehajamo v novo obdobje, mislim, da ne bi bilo prav, da bi nadaljeval kot britanski komisar, kot da se ni nič zgodilo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Jonathan Hill, ki ga je leta 2014 v komisijo imenovala vlada britanskega premierja Davida Camerona.

“O tem sem se že pred nekaj tedni pogovarjal s predsednikom komisije, ki sem mu dejal, da bom odstopil,” je dejal nekdanji član zgornjega doma britanskega parlamenta.

“Tako kot številni ljudje tukaj in v Združenem kraljestvu sem zelo razočaran nad rezultatom referenduma. Želel sem, da bi se končalo drugače (...), a Britanci so se odločili drugače in tako deluje demokracija,” je poudaril Hill, ki je bil pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov.

Povedal je, da se je v Bruselj odpravil kljub dvomom o Evropi. Postal pa je prepričan, da je članstvo kljub frustracijam dobro za položaj Velike Britanije v svetu in njeno gospodarstvo.

“Vendar pa kar je bilo storjeno, ne moremo razveljaviti. Zdaj se moramo soočiti s tem, da bodo naši odnosi z Evropo čim boljši,” je povedal Hill, ki se je zavzel za reden postopek imenovanja njegovega naslednika.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v odzivu na komisarjev odstop dejal, da ga je skušal prepričati, naj ostane. “Zame je bil pravi evropski in ne samo britanski komisar. Vendar pa razumem njegovo odločitev in jo spoštujem,” je poudaril.

Iz Bruslja so nato nakazali, da se je Juncker pripravljen pogovarjati z britanskim premierjem o morebitnih imenih za novega komisarja iz Velike Britanije, ki je vendarle še vedno polnopravna članica. Področje finančnih zadev bo začasno prevzel podpredsednik komisije, pristojen za evro, Valdis Dombrovskis, so po poročanju AFP sporočili iz Evropske komisije.

STA


Najbolj brano