Po brexitu na Otoku številni incidenti proti priseljencem

Poljska in muslimanska skupnost na Otoku po četrtkovi odločitvi britanskih volivcev, da zapustijo EU, poročata o številnih incidentih proti priseljencem. Napade na priseljence so že obsodili v kabinetu britanskega premierja Davida Camerona, na poljskem veleposlaništvu in tudi v največji muslimanski organizaciji v Veliki Britaniji.

London Foto: Andraž Gombač
London Foto: Andraž Gombač

LONDON > "Prišlo je do neštetih dogodkov, med drugim so poljski center popisali z rasističnim grafitom, pred mošejo v Birminghamu so potekale rasistične demonstracije, številne muslimane in druge pa so pozivali, naj gredo domov", so sporočili iz britanskega muslimanskega sveta.

Največja muslimanska organizacija, ki združuje približno 2,7 milijona britanskih muslimanov, je na družbenih omrežjih zbrala poročila o več kot 100 primerih rasizma.

"Vodstvo potrebujemo bolj kot kadarkoli prej," je povedal vodja organizacije Shuja Shafi. "Naša država doživlja politično krizo, za katero se bojim, da ogroža tudi družbeni mir," je izpostavil Shafi. Dodal je še, da je treba ne glede na razlike izraziti solidarnost s tistimi, ki so bili napadeni.

Napade na poljsko skupnost in druge priseljence pa je obsodilo tudi poljsko veleposlaništvo v Londonu. "Zaradi zadnjih ksenofobnih napadov, usmerjenih proti poljski skupnosti in drugim priseljencem v Veliki Britaniji smo ogorčeni in globoko zaskrbljeni," so sporočili z veleposlaništva.

Člani poljske skupnosti v bližini Cambridgea so v svojih poštnih nabiralnikih in na svojih avtomobilih našli letake, na katerih je bilo po poročanju lokalnega časnika Cambridge News zapisano "Zapustiti EU - nič več poljske golazni".

"Izdelava in razdeljevanje takšnega in podobnega gradiva pomeni zločin spodbujanja rasnega sovraštva," je sporočil predstavnik tamkajšnje policije Martin Brunning.

Člane poljske skupnosti pa so k odhodu iz Velike Britanije pozvali tudi z grafitom na poljskem kulturnem centru v Londonu.

Iz kabineta britanskega premierja so medtem že sporočili, da vlada ne bo dopuščala nestrpnosti. "Glede tega, da ne bomo dopuščali nestrpnosti in pozivanja migrantov, naj gredo domov, moramo biti popolnoma jasni," so povedali.

STA


Najbolj brano