Po Franciji zborovanja v spomin na žrtve napada v Parizu

V več francoskih mestih so se pozno popoldne na poziv sindikatov, medijev in političnih strank začela zborovanja v spomin na žrtve današnjega napada na satirični tednik Charlie Hebdo, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih 12 ljudi. Zborovanja potekajo pod sloganom solidarnosti Je suis Charlie (Jaz sem Charlie).

PARIZ > Na trgu Place de la Republique v središču Pariza se je po navedbah policije, ki jih na spletni strani povzema francoski časnik Le Figaro, zbralo več kot 5000 ljudi, ki so v tišini počastili spomin na žrtve. Številni med njimi v znak solidarnosti z žrtvami nosijo črne nalepke ali transparente s sloganom Je suis Charlie. "Svoboda medijev nima cene," pa piše na nekem drugem transparentu.

Francoski državni tožilec Francois Molins je na novinarski konferenci razkril nekaj več podrobnosti o današnjem napadu na uredništvo tednika Charlie Hebdo v Parizu. Po zadnjih podatkih je bilo v streljanju ubitih 12 ljudi, enajst je bilo ranjenih, od tega štirje huje. Kot je povedal Molins, sta v prostore časopisa vdrla dva moška. Dva vzdrževalca sta vprašala, kje je vhod, in enega od njiju ubila. Nato sta odšla v drugo nadstropje, kjer je potekal sestanek uredništva, in odprla rafal. Po navedbah tožilca sta tam ubila deset ljudi - osem novinarjev, gosta in policista, ki je bil zadolžen za varnost. Pri tem sta vzklikala “alahu akbar” (bog je velik) in govorila, da hočeta "maščevati preroka". Med begom sta napadalca ustrelila še enega policista in ga ležečega na tleh hladnokrvno ubila. Tožilstvo v Parizu je po napadu aktiviralo krizno celico protiterorističnega oddelka, ki bo imela osem dni 24 ur na dan na voljo 20 tožilcev, je še povedal Molins in pozval k odgovornosti medijev.

Podobna zborovanja so potekala tudi v številnih drugih francoskih mestih, kot so Toulouse, Nantes in Lille, še piše Le Figaro.

Družbeno omrežje Twitter pa so po tragediji v Parizu preplavili tviti solidarnosti JesuisCharlie.

Najhujši teroristični napad na ozemlju Francije v zadnjih skoraj dvesto letih so izvedli najmanj trije napadalci, ki so še na begu. Svet se je na napad odzval z ogorčenjem.

STA


Najbolj brano