Po Franciji in drugod v Evropi minuta molka za žrtve napadov v Parizu

Po Franciji in Evropi so se opoldne z minuto molka spomnili na žrtve petkovih terorističnih napadov v Parizu, ki so po zadnjih podatkih terjali 132 življenj. Poklon žrtvam so se z minuto molka pridružili tudi evropski voditelji na vrhu G20 na jugu Turčije in slovenski poslanci v državnem zboru. V več evropskih državah je danes dan žalovanja.

V Ljubljani se je v žalno knjigo danes vpisal  premier Miro 
Cerar. Foto: STA
V Ljubljani se je v žalno knjigo danes vpisal premier Miro Cerar. Foto: STA

PARIZ, LJUBLJANA > Na prizoriščih napadov v Parizu se je opoldne žrtvam poklonila velika množica, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Francoski predsednik Francois Hollande in predsednik vlade Manuel Valls sta se minuti molka pridružila na Univerzi Sorbona, kjer je po tišini izbruhnil aplavz. Na Trgu republike in tudi pred francoskim parlamentom je bilo po minuti molka mogoče slišati petje francoske državne himne - Marseljeze.

V Franciji je po petkovih napadih že tretji dan žalovanja, po državi pa še zmeraj veljajo izredne razmere in poostreni varnostni ukrepi. Kljub temu v vseh francoskih šolah danes poteka pouk, vrata so znova odprli pariški muzeji in kulturne ustanove. Tudi v šolah in drugih javnih ustanovah so se opoldne poklonili spominu žrtvam.

Voditelji držav in vlad EU so se dogovorili, da bo celotna unija danes opoldne z minuto molka počastila žrtve napadov v francoski prestolnici. Evropski minuti molka so se pridružili tudi evropski voditelji, ki se udeležujejo vrha držav skupine G20 na jugu Turčije. Ob 12. uri so po srednjeevropskem času prekinili zasedanje in se molče zbrali ob zastavah Francije in Evropske unije. Tišina je opoldne zavladala tudi v slovenskem državnem zboru.

Poleg Francije je v več drugih državah danes dan žalovanja, tudi na Hrvaškem. Hrvaške zastave na javnih zgradbah visijo na pol droga, odpovedane so vse zabavne prireditve, prilagojen je medijski program. Opoldne so po vsej državi zadonele sirene, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na francoskih veleposlaništvih po svetu, tudi v Ljubljani, so odprte žalne knjige. V Ljubljani se je v žalno knjigo danes vpisal premier Miro Cerar.

STA


Najbolj brano