Plenković napovedal srečanje s Cerarjem v New Yorku

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku napovedal, da se bo danes ali v sredo sešel s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem, s katerim naj bi govorila o pripravah obiska slovenskega premierja v Zagrebu. Plenković je dejal, da Cerarja v Zagrebu pričakuje prihodnji teden.

Hrvaški premier Andrej Plenković Foto: STA
Hrvaški premier Andrej Plenković Foto: STA

NEW YORK > Plenković je novinarjem povedal, da je v nedeljo zvečer poklical Cerarja po telefonu in mu čestital za "sijajen uspeh" slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu, so sporočili iz urada hrvaškega premierja.

"Dobila se bova danes ali jutri, da tudi sama prispevava k pripravi obiska v Zagrebu, ki naj bi se zgodil prihodnji teden," je izjavil Plenković, ki se tako kot Cerar udeležuje splošnega zasedanja Generalne skupščine ZN.

Ponovil je stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo potrebno reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava. Znova je dejal, da je Hrvaška vstopila v arbitražni postopek v dobri veri, a ga je Slovenija kompromitirala.

"Odločitev hrvaškega sabora je jasna. Ravno tako je po posvetovanjih s parlamentarnimi strankami povsem jasno, da si vsi politični akterji na Hrvaškem želijo rešiti vprašanje meje na kopnem in morju z dvostranskim dogovorom. Prizadevali si bomo, da bomo šli v tej smeri," so še povzeli Plenkovićevo izjavo v uradu hrvaške vlade.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira Cerarjeva pričakovanja, da bo Evropska unija prepričala Hrvaško, naj sprejme arbitražno razsodbo, je odgovoril, da takšnih prepričevanj ni, je poročala hrvaška tiskovna agencije Hina.

Plenković je poudaril, da imata Zagreb in Ljubljana jasni stališči ter da je vprašanje meje prioriteta za Slovenijo in Hrvaško, ki sta "zreli, odgovorni in prijateljski državi".

STA


Najbolj brano