Piloti Lufthanse začeli 13. stavkovno rundo

Piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa so ob 8. uri začeli s stavko na dolgih progah, zaradi katere bo je bilo odpovedanih 84 poletov z in na letališča v Münchnu, Frankfurtu in Düsseldorfu. To je skoraj polovica vseh rednih poletov na dolge proge, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za 13. stavko v aktualnem sporu.

Piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa stavkajo. Foto: Wikipedia
Piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa stavkajo. Foto: Wikipedia

FRANKFURT > Lufthansa naj bi danes kljub stavki izvedla 90 medcelinskih letov, preden se bo predvidoma v sredo promet na dolge proge vrnil v normalne okvire.

Sindikat Cockpit bo stavko v sredo razširil na številne polete na kratke in srednje proge. Lufthansa na akcije pilotov odgovarja s posebnimi načrti letov. V sredo je na urniku 1520 poletov s 180.000 potniki.

Danes je bilo po navedbah dpa le nekaj potnikov, ki so na letališče prispeli neobveščeni o dogajanju. Večinoma jih je Lufthansa o stavki in posledicah uspešno obvestila prek kratkih sporočil in elektronske pošte, je pa podjetje vseeno povečalo število osebja na terminalih.

To je že 13. stavkovna runda od aprila 2014. V prvih 12 je po navedbah Lufthanse nastalo za okoli 330 milijonov evrov škode. Uradno razlog za stavko ostajajo pogoji zgodnjega upokojevanja za okoli 5400 pilotov Lufthanse, Lufthanse Cargo in Germanwings, spor pa se je razširil tudi na prihodnjo strukturo koncerna.

Sindikati bodo pritisk še stopnjevali. “Do nadaljnjega je vsak teden mogoča nova stavka,” je danes zjutraj na letališču v Frankfurtu dejal predstavnik sindikata Cockpit Markus Wahl.

STA


Najbolj brano