Piloti Lufthanse danes začenjajo novo stavko

Piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa so za danes napovedali novo stavko. K stavki je pozval njihov sindikat Cockpit, potem ko pogajanja o pogojih upokojevanja pilotov niso prinesla uspeha. To bo že deveta stavka pilotov Lufthanse od aprila letos. Po napovedih sindikata bo letalski promet najbolj prizadela v torek.

Piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa so za danes napovedali novo stavko. Foto: Wikipedia
Piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa so za danes napovedali novo stavko. Foto: Wikipedia

FRANKFURT > Stavka se bo začela danes opoldne in bo sprva prizadela lete na kratke in srednje dolge proge, od torka zjutraj (od 3. ure) do polnoči pa jo bodo razširili še na dolge proge in tovorni promet. Letov Lufthansine hčerinske družbe Germanwings naj stavka ne bi prizadela.

Pri Lufthansi so že napovedali prilagojen načrt poletov, obenem pa sindikat pilotov pozvali k takojšnjim pogajanjem. Ta so propadla v noči na soboto, saj se strani nista mogli zediniti glede vprašanja upokojitvene starosti pilotov. Piloti se borijo za ohranitev trenutne sheme zgodnjega upokojevanja, po kateri se lahko pod zelo ugodnimi pogoji upokojijo s 55 leti, družba pa želi to starost zvišati na 60 let.

Piloti Lufthanse so od letošnjega aprila izvedli že osem stavk, zadnjo so končali 21. oktobra, ko so letala prizemljili za 35 ur. Serija stavk pilotov je to največjo letalsko družbo v Evropi v tem času stala 170 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano