Petini zaposlenih Japoncev grozi smrt zaradi preveč dela

Petini japonske delovne sile grozi smrt, ker preveč dela, kažejo izsledki raziskave že sicer zloglasne kulture dela v deželi vzhajajočega sonca. Raziskava je del prve bele knjige o smrti zaradi preobremenitve z delom, kar je v japonščini znano kot karoshi, ki jo je v petek sprejela vlada premierja Shinza Abeja.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

TOKIO > Na Japonskem vsako leto poročajo o več sto primerih smrti zaradi preobremenjenosti z delom. Gre za kapi, infarkte in samomore.

Poleg tega Japonce zaradi delovnih obremenitev pestijo resne zdravstvene težave. Zaradi tega so se nekateri odločili za tožbe, glasni so tudi pozivi, da se ta problem reši.

Podoba japonskega uslužbenca, ki dolge ure gara za svoje podjetje, preden se z zadnjim vlakom vrne domov, se danes nekoliko spreminja, a številni Japonci še vedno veliko več časa preživijo na delovnem mestu kot njihovi kolegi v drugih sodobnih ekonomijah.

V 22,7 odstotka japonskih podjetij, v katerih so raziskavo opravili med lanskim decembrom in letošnjim januarjem, so zaposleni vsak mesec vsak mesec opravili več kot 80 ur nadur. To glede na uradno statistiko predstavlja prag, pri katerem obstaja nevarnosti smrti zaradi preobremenitve z delom.

Raziskava navaja tudi, da 21,3 odstotka japonskih uslužbencev vsak teden v povprečju opravi 49 delovnih ur ali več. To je občutno nad povprečjem ZDA, kjer ta delež znaša 16,4 odstotka uslužbencev. V Veliki Britaniji je medtem takšnih zaposlenih 12,5 odstotka, v Franciji pa 10,4 odstotka.

Zaposleni Japonci so glede na raziskavo razkrili tudi, da na delovnem mestu občutijo visoke ravni stresa. Podjetja zato oblasti pozivajo, naj izboljšajo delovne razmere.

STA


Najbolj brano