Peticija za prepoved vstopa Trumpu v Veliko Britanijo z več kot 230.000 podpisi

Peticijo za prepoved vstopa kandidatu za republikansko nominacijo na ameriških predsedniških volitvah Donaldu Trumpu v Veliko Britanijo je podpisalo več kot 230.000 ljudi. Peticijo so začeli podpisovati po Trumpovem pozivu za prepoved vstopa v ZDA vsem muslimanom. Škotska univerza pa je Trumpu danes odvzela častni doktorat.

Donald Trump
Donald Trump 

LONDON > Ker je peticijo podpisalo več kot 100.000 ljudi, mora o njej razpravljati britanski parlament, vlada pa mora pripraviti pisni odgovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Velika Britanija je zaradi sovražnega govora prepovedala vstop številnim posameznikom. Enaka načela bi morala veljati za vse, ki želijo vstopiti v Veliko Britanijo,” piše v peticiji.

Na družbenih omrežjih se je vsul pravi plaz, ko je Donald Trump izjavil, da zaradi radikalizacije v Londonu obstajajo predeli, kamor si policisti ne upajo.

Londonski župan Boris Johnson je v odzivu poudaril, da je Trump s to izjavo pokazal svojo nevednost, zaradi katere ni primeren za predsednika ZDA.

Na twitterju so se številni uporabniki posmehovali iz ameriškega mogotca. Eden od njih je objavil fotografijo londonskega telekomunikacijskega stolpa in zraven pripisal: “Najvišji minaret na svetu poziva cel narod k molitvi.”

Drugi je objavil fotografijo kraljice Elizabete II. z ruto na glavi: “Celo britanska monarhinja mora nositi hidžab.”

Peticijo za prepoved vstopa Trumpu je v torek objavila Škotinja Suzanne Kelly, ki je že dolgo časa kritična do vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata.

Šest poslancev britanskega parlamenta je medtem podpisalo predlog, v katerem poziva vlado, naj Trumpu ne odobri vizuma za obisk Velike Britanije, dokler ne prekliče svojih izjav.

Britanski finančni minister George Osborne je v parlamentu izjavil, da so Trumpove izjave priletele v obraz temeljnim načelom ZDA. Po njegovih besedah je demokratična razprava najboljše orožje za Trumpa in njegove poglede, ne pa prepoved.

Britansko notranje ministrstvo po navedbah BBC sicer lahko tujcem prepove vstop v državo zaradi “nesprejemljivega vedenja ali skrajnih mnenj”. Notranja ministrica Theresa May je v skladu s to politiko lani po lastnih navedbah prepovedala vstop na otok več sto ljudem, med njimi islamskim pridigarjem, predstavnikom Ku Klux Klana in dvema blogerjema, sovražnima do muslimanov.

Škotska vlada je medtem danes sporočila, da Trump ni več častni konzul Škotske, kjer ima v lasti golf igrišča in hotele. Trump, čigar mati je bila rojena na Škotskem, je sicer to funkcijo opravljal od leta 2006.

Univerza Robert Gordon University iz škotskega Aberdeena pa je Trumpu zaradi spornih izjav danes odvzela častni doktorat. “Med trenutno predvolilno kampanjo je gospod Trump dal vrsto izjav, ki so popolnoma neskladne z etiko in vrednotami univerze,” je v utemeljitvi svoje odločitve zapisala univerza.

STA


Najbolj brano