Patriarh ruske pravoslavne cerkve: Molim, da se končajo vojne

Pravoslavni verniki po svetu danes praznujejo božič, s katerim obeležujejo dan Jezusovega rojstva. V Moskvi so božično liturgijo pripravili že v sredo zvečer. Vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril je dejal, da moli, da se končajo vojne in spopadi. Božično liturgijo so pripravili tudi v Beogradu.

Vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril.  Foto: Wikipedia
Vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril.  Foto: Wikipedia

MOSKVA, BEOGRAD> Srbski patriarh Irinej je v božični poslanici poudaril, da sta mir na Zemlji in dobra volja med ljudmi in narodi potrebna bolj kot kadarkoli, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Moskvi se je bogoslužja na božični predvečer udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev, ruski predsednik Vladimir Putin pa se je bogoslužja udeležil v vasi Turginov v provinci Tver.

V Beogradu so se današnje božične liturgije udeležili srbski predsednik Tomislav Nikolić, beograjski nadškof Stanislav Hočevar ter srbski minister za pravosodje Nikola Selaković.

Istočasno z ruskimi in srbskimi pravoslavnimi verniki božič praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že praznovale.

STA


Najbolj brano