Parlamentarne volitve v Egiptu

V Egiptu se bodo danes začele druge parlamentarne volitve po padcu dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka leta 2011. To arabsko državo danes vodi Abdel Fatah al Sisi.

V Egiptu se bodo danes začele druge parlamentarne volitve 
po padcu dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka leta 
2011. Foto: Wikipedia
V Egiptu se bodo danes začele druge parlamentarne volitve po padcu dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka leta 2011. Foto: Wikipedia

KAIRO > Volitve, ki potekajo v dveh fazah, druga bo 22. novembra, niso vzbudile posebnega zanimanja pri volilcih. Na ulicah in v lokalih ni bilo opaziti živahnega političnega dogajanja, ki je zaznamovalo prve volitve po padcu Hosnija Mubaraka konec leta 2011 in v začetku leta 2012.

Analitiki in politične stranke so se pritoževale, da spremenjena volilna zakonodaja že tako šibke stranke potiska še bolj na obrobje. Od 596 poslancev jih bo namreč le 120 izvoljenih s strankarskih list v štirih velikih volilnih enotah.

Tri četrtine poslancev bodo izvoljene v manjših volilnih enotah, v katerih bodo volilci izvolili od enega do štiri poslance. V njih bodo po mnenju analitikov prevladovali premožnejši neodvisni kandidati in vplivne lokalne družine.

Abdel Fatah al Sisi ima kot predsednik države pravico imenovanja 28 poslancev.

Štiri velike volilne enote, v katerih bodo nastopile strankarske liste, imajo jasnega favorita - listo Za ljubezen Egipta, ki jo vodi bivši general vojaških obveščevalcev Sameh Seif al Jazal. Pod njenim okriljem so med drugim zbrani liberalna stranka Vafd, stranka Svobodni Egipčani, konservativci, povezani z NPD, in vrsta neodvisnih kandidatov.

Ker je Muslimanska bratovščina odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, zmagovalka prejšnjih volitev, prepovedana, bo edina islamska stranka, ki bo nastopila na volitvah, salafistična stranka Nur, ki je podpirala odstavitev Mursija.

Poznavalci razmer pričakujejo nizko volilno udeležbo, še posebej med mladimi, ki naj ne bi presegla 25 odstotkov.

STA


Najbolj brano