Pariz ponoči preletavala brezpilotna letala neznanega izvora

Nad središčem Pariza so ponoči opazili najmanj pet brezpilotnih letal, pri čemer policiji ni uspelo uloviti njihovih operaterjev, je sporočil francoski varnostni vir. Francija je bila v zadnjih mesecih priča več skrivnostnim preletom brezpilotnih letal, a doslej tako velikega števila v eni sami noči niso opazili.

 Foto: Peter Maraž
Foto: Peter Maraž

PARIZ > Prvo brezpilotno letalo so ponoči opazili blizu ameriškega veleposlaništva v francoski prestolnici, nadaljnja pa so zgodaj davi preletela Eifflov stolp, Place de la Concorde in muzej Les Invalides, je dodal varnostni vir. Kot je poudaril, bi lahko šlo za usklajeno akcijo, a tega ne vedo zagotovo.

V Parizu je veliko pozornosti brezpilotno letalo pritegnilo že 20. januarja, ko je na hitro preletelo predsedniško palačo. Okoli 20 jih je pred tem preletavalo jedrske elektrarne.

Francoska zakonodaja prepoveduje prelete manjših, civilnih brezpilotnih letal nad jedrskimi objekti. Zanje velja območje prepovedi preletov, ki se razširja na 2,5-kilometrskem krogu in višini 1000 metrov.

Kljub poostrenim varnostnim ukrepom po januarskih terorističnih napadih v Parizu policiji doslej ni uspelo ugotoviti, kdo stoji za brezpilotnimi letali. Strokovnjaki sicer pravijo, da manjše brezpilotno letalo tudi v primeru strmoglavljenja na zavarovani jedrski objekt ne bi predstavljalo grožnje.

STA


Najbolj brano