Pariška napadalca sta bila na Dunaju

Po besedah prvaka avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinza Christiana Stracheja obstajajo "konkretni namigi", da sta dva od izvajalcev novembrskih terorističnih napadov v Parizu nekaj dni prej bivala na Dunaju. Tam naj bi celo načrtovala napade in kupila razstrelivo, je povedal za portal oe24.at avstrijskega časnika Österreich.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

DUNAJ > Ta dva napadalca naj bi bila zdaj že mrtva. "Obstajajo zelo konkretni namigi, da sta dva pariška napadalca pred napadi preživela nekaj dni v stanovanju v dunajski četrti Favoriten. Tu sta očitno imela stike s skrajnimi islamskimi strukturami in verjetno na Dunaju tudi pripravljala napade v Parizu," je povedal Strache.

Po njegovih besedah naj bi ta dva napadalca v eni od dunajskih lekarn kupila večje količine sredstva za izdelavo razstreliva. "Lekarna je nakup prijavila policiji, zato so ju dunajski policisti zatem opazovali, a ju očitno pustili uiti," je še povedal Strache.

Na avstrijskem notranjem ministrstvu so po poročanju časnika Österreich potrdili, da so prejeli prijavo dunajske lekarne in da so opazovali kupca. A povezave z napadi v Parizu "ni bilo", so navedli. Po njihovih navedbah ni nobenega dokaza, da bi šlo prav za pariška napadalca.

V terorističnih napadih v Parizu 13. novembra lani, katerih tarča so bili tudi koncertna dvorana Bataclan, restavracije in kavarne, je umrlo 130 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

STA


Najbolj brano