Papežev atentator mora zapustiti Italijo

Italijanske oblasti so Mehmetu Aliju Agci, ki je leta 1981 skušal ubiti papeža Janeza Pavla II., danes odredile, da mora zapustiti ozemlje Italije.

Papež Janez Pavel II. Foto: Arhiv Pn
Papež Janez Pavel II. Foto: Arhiv Pn

RIM > Mehmet Ali Agca je v soboto dopotoval v Vatikan in položil cvetje na grob pokojnega papeža, italijanska policija pa ga je nato prijela, ker da je v državo vstopil brez vizuma.

Agca je bil od sobote v policijskem pridržanju, že danes pa naj bi ga posedli na letalo iz države.

Italijansko tožilstvo je zahtevalo, da bi ga še zadržali in zaslišali v povezavi z nerešenim primerom izginotja 15-letne deklice leta 1983, a je sodnik to zavrnil.

56-letni Agca se je v Rimu pojavil v soboto, natanko 31 let po tistem, ko ga je Janez Pavel II. obiskal v zaporu in mu odpustil, ker je streljal nanj. Takrat 23-letni Agca je na poljskega papeža streljal med avdienco na vatikanskem Trgu sv. Petra 13. maja 1981.

Vanj je ustrelil dvakrat in ga huje ranil, a je papež napad preživel. Zaradi atentata so mu sodili in ga nato zaprli. Po 19 letih zapora v Italiji je nato v Turčiji zaradi povezave z nekim drugim umorom v zaporu preživel še dodatnih deset let. Izpustili so ga leta 2011 in sedaj živi v Turčiji.

Ob obisku Vatikana je sicer zaprosil tudi za srečanje s papežem Frančiškom, a je bil zavrnjen. Kot je zatem pojasnil novinarjem, je čutil, da mora obiskati grob Janeza Pavla II., ki je umrl leta 2005. Na njegov sarkofag v vatikanski baziliki sv. Petra je nato položil vrtnice.

STA


Najbolj brano