Papeža šeškanje otrok ne moti

Papež Frančišek je danes podprl starše, ki kdaj našeškajo ali drugače fizično kaznujejo svoje otroke, a le, če je pri tem ohranjeno dostojanstvo otrok. To stališče je zavzel med svojo tedensko splošno avdienco, ki je bila posvečena vlogi očetov v družinah. Izjava je že sprožila nekaj razburjenja.

Papež Frančišek je danes podprl starše, ki kdaj našeškajo ali drugače fizično kaznujejo svoje otroke, a le, če je pri tem ohranjeno dostojanstvo otrok. Foto: Reuters
Papež Frančišek je danes podprl starše, ki kdaj našeškajo ali drugače fizično kaznujejo svoje otroke, a le, če je pri tem ohranjeno dostojanstvo otrok. Foto: Reuters

VATIKAN > Papež je danes dejal, da je nekoč na srečanju z zakonskimi pari slišal očeta, ki je priznal, da svoje otroke kdaj pa kdaj udari, a nikoli v obraz, da jih ne bi ponižal. "Kako lepo. Pozna občutek dostojanstva. Mora kaznovati, a to stori pravično in gre naprej," je na splošni avdienci dejal Frančišek.

Ob tem je poudaril, kako pomembno je, da pri vzgoji otrok sodeluje oče. Po njegovih besedah je dober oče tisti, ki je strpen in zmožen odpuščanja. Če je preveč nadzora, otroci ne morejo rasti, je dodal papež.

Papeževa pozitivna ocena občasnega fizičnega kaznovanja otrok je v nekaterih krogih že poskrbela za razburjenje. Nekateri komentatorji so na spletu zapisali, da je dostojanstveno pretepanje otrok mogoče približno tako kot kopel, pri kateri se ne zmočiš.

Nemška ministrica za družino Manuela Schwesig je opozorila, da "čudovito" udarjanje otrok ne obstaja. "Kakršnokoli nasilje nad otroki je nesprejemljivo," je dejala.

Vatikan se je na kritike že odzval. "Papež s tem ni pozival k udarjanju otrok," je zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi in dodal, da je Frančišek otrokom vedno izkazoval prijaznost in naklonjenost.

Kar se tiče nasilja nad otroki oziroma fizičnega kaznovanja je Vatikan bil že lani tarča kritik Združenih narodov. Potem ko je pristojen odbor za pravice otrok prejel poročila o izredno razširjenjem nasilju v katoliških šolah in institucijah, so namreč v Vatikanu sporočili, da uporabe telesnega kaznovanja v katoliških šolah ne morejo prepovedati, saj nad njimi nimajo pristojnosti.

STA


Najbolj brano