Papež zavrnil srečanje z dalajlamo

V Rimu poteka srečanje Nobelovih nagrajencev za mir, ki se ga udeležujejo tibetanski duhovni voditelj dalajlama, nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, Betty Williams, David Trimble, nadškof Desmond Tutu, Jody Williams, Leymah Gbowee, Mairead Maguire in Širin Ebadi. Srečanje je zasenčila odločitev papeža Frančiška, da se ne sreča z dalajlamo.

Papež Frančišek je zavrnil srečanje z dalajlamo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Papež Frančišek je zavrnil srečanje z dalajlamo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

RIM > Dalajlama se je v okviru obiska v Rimu želel srečati s papežem Frančiškom, vendar so ga v Vatikanu zavrnili. Tiskovni predstavnik je pojasnil, da papež dalajlamo sicer zelo ceni, vendar je bila njegova prošnja zavrnjena “iz očitnih razlogov”, poroča BBC.

Po mnenju poznavalcev Vatikan ne želi ogroziti svojih prizadevanj za izboljšanje odnosov s Kitajsko. Oblasti v Pekingu imajo dalajlamo za separatista, zato se jezno odzovejo vsakič, ko ga sprejme kateri od tujih državnikov.

...

Tiskovni predstavnik Vatikana je še povedal, da se papež ne bo srečal z nobenim od Nobelovih nagrajencev, zbranih v Rimu, jih bo pa nagovoril preko video sporočila.

Dalajlama je za italijanske medije povedal, da je sam stopil v stik z Vatikanom, vendar so mu povedali, da bi srečanje lahko povzročilo težave.

V Vatikanu so pojasnili, da odločitev, da se papež ne bo srečal z dalajlamo, ni bila sprejeta iz strahu, temveč da bi “se izognili trpljenju tistih, ki že tako trpijo”.

Na Kitajskem je 12 milijonov katolikov

Peking in Vatikan sta v sporu glede nadzora nad katoliško cerkvijo na Kitajskem, ki šteje približno 12 milijonov vernikov. Cerkev na Kitajskem je razdeljena na uradno domoljubno cerkveno združenje, ki je vdano kitajski komunistični partiji, in podtalno katoliško cerkev, ki je zvesta papežu.

Dalajlama je bil zadnjič na avdienci pri papežu leta 2006, ko je katoliško cerkev vodil Benedikt XVI.

Srečanje Nobelovih nagrajencev bi moralo potekati že oktobra v Južnoafriški republiki, vendar je bilo prestavljeno v Rim, ker so južnoafriške oblasti zavrnile izdajo vizuma dalajlami.

STA


Najbolj brano