Papež za prvi obisk v Evropi izbral Albanijo

Papež Frančišek bo v nedeljo na enodnevnem obisku v Albaniji, kjer bo poudaril pomen medverskega dialoga. Državica na obrobju Evrope je prva, ki si jo je na tej celini za obisk izbral argentinski papež, velja pa za zgled mirnega sobivanja med različnimi verami. Papež se bo v molitvi spomnil tudi žrtev trdega komunističnega režima.

Papež Frančišek bo v nedeljo na enodnevnem obisku v Albaniji, kjer bo poudaril pomen medverskega dialoga Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Papež Frančišek bo v nedeljo na enodnevnem obisku v Albaniji, kjer bo poudaril pomen medverskega dialoga Foto: Zdravko Primožič/Fpa

TIRANA > Kot je pred obiskom poudaril tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, je papež Frančišek Albanijo izbral, ker želi vzpodbuditi ozračje mirnega sobivanja med verami.

Za svoj prvi obisk v Evropi izven Italije pa ni izbral Berlina, Pariza ali Londona tudi zato, ker pozornost namenja ljudem, ki niso najbogatejši in najvplivnejši, Lombardija navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Medverski dialog v Albaniji zgled za regijo in svet

Medverski dialog v Albaniji, ki bi lahko bil zgled za regijo in svet, hvalijo z vseh strani, piše avstrijska tiskovna agencija APA. S sodelovanjem z drugimi religijami so zadovoljni tudi v albanski katoliški cerkvi. Tamkajšnja vlada je vzpostavila medverski svet, ki vključuje sunite in sufijsko skupnost bektašev, pravoslavce, katoličane in od nedavnega tudi evangeličane.

Albanija ne bo papeževa zadnja postojanka letos. 25. novembra bo nagovoril poslance v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, konec novembra pa ima na programu tudi obisk Turčije. V letu in pol, kolikor je na čelu Cerkve, je Jose Maria Bergoglio že obiskal Brazilijo, Sveto deželo in Južno Korejo.

Albanija, ki šteje dobre tri milijone prebivalcev, je večinsko muslimanska država, 57 odstotkov prebivalcev se izreka za sunite. Sporni popis prebivalstva iz leta 2011 je naštel zgolj 17 odstotkov kristjanov, tako katoličanov kot pravoslavcev, sami pa trdijo, da jih je skupaj 31 odstotkov.

Osrednji dogodek maša na prostem

Eden osrednjih dogodkov papeževega enajsturnega obiska v Albaniji bo maša na prostem na glavnem trgu v Tirani, ki nosi ime po materi Terezi. Na njej pričakujejo tudi na tisoče Albancev iz tujine. Ob koncu maše bo papež še posebej nagovoril albansko mladino.

Maša bo velikega pomena za narod, ki je trpel pod drakonsko diktaturo Enverja Hoxhe. Ta je ateizem povzdignil v državno doktrino in s tem prepovedal vse religije, vsakršen znak prakticiranja vere pa ostro kaznoval, tudi s smrtjo. Verske objekte je zaprl, dal uničiti ali pa so jih preuredili v na primer kinodvorane ali športne dvorane.

Svetega očeta bo ob prihodu sprejel albanski premier Edi Rama, nato pa se bo sešel tudi z albanskim predsednikom Bujarjem Nishanijem ter s predstavniki politike.

Popoldne ima na programu srečanje z verskimi voditelji na katoliški univerzi, na katerem bodo sodelovali najvišji predstavniki avtokefalne pravoslavne cerkve, sunitskih muslimanov in bektašev. Temu bo sledilo srečanje s katoliškimi duhovniki, menihi in laiki v tiranski katedrali.

Srečanje s sirotami

Frančišek se bo ob koncu obiska posvetil tudi tistim z roba družbe. V cerkveni karitativni ustanovi, Centru Betania, ki skrbi za sirote, se bo srečal z otroki.

V minulih dneh so italijanski mediji poročali o domnevni grožnji 77-letnemu papežu s strani skrajne Islamske države, a je Lombardi obstoj grožnje zanikal. Poudaril je, da ni nobenega razloga za spremembo programa nedeljskega obiska, papež pa se bo tudi v Tirani vozil v odprtem džipu, ki ga uporablja na Trgu sv. Petra.

STA


Najbolj brano