Papež za odpravo dosmrtnega zapora

Papež Frančišek je danes pozval k odpravi dosmrtne zaporne kazni, ki je po njegovih besedah samo oblika prikrite smrtne kazni.

Papež Frančišek je  pozval k odpravi dosmrtne zaporne kazni, ki je po njegovih besedah samo oblika prikrite smrtne kazni Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Papež Frančišek je pozval k odpravi dosmrtne zaporne kazni, ki je po njegovih besedah samo oblika prikrite smrtne kazni Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VATIKAN > V govoru delegaciji iz Mednarodnega združenja za kazensko pravo je papež Frančišek poudaril, da bi morali verniki dosmrtni zapor obsoditi tako ostro kot smrtno kazen.

Kristjani po besedah Frančiška ne bi smeli nasprotovati samo smrtni kazni, temveč bi se morali istočasno zavzeti tudi za človeka vredne zapore. Tudi v Evropi so težave v zaporih pogoste. “Gre za to, da je treba spoštovati tudi dostojanstvo zapornikov. To je povezano z dosmrtno zaporno kaznijo. V Vatikanu smo to vrsto kazni odpravili, saj je prikrita smrtna kazen,” je poudaril papež.

Frančišek je še kritiziral trend, da je kaznovanje v številnih državah postalo nesorazmerno strogo. “V zadnjih desetletjih se je razširilo prepričanje, da lahko z javnim kaznovanjem razrešimo izredno raznolike socialne probleme, kot da lahko vse različne bolezni pozdravimo le z enim zdravilom,” je opozoril papež.

Izpostavil je doktrino katoliške cerkve, da je izvajanje smrtne kazni greh. Kritiziral je tudi vse pogostejše in nepotrebno poseganje po preiskovalnem priporu, ker da v nekaterih državah to obremenjuje že tako prepolne zapore, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

STA


Najbolj brano